Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.
Stolování, jídelníček, zásobování dvora a vůbec kladný vztah k jídlu a pití je projevem každého renesančního velmože. Historik Josef Hrdlička má toto téma zajímavě zpracované a podělí se s námi o výsledky bádání.
Datum konání akce: | 12.6.2025 |
Čas konání: | 18:00 - 19:30 |
Cena: | 200 Kč |
Místo: | Zámecká lékárna |
Organizátor: | Zámecká lékárna Třeboň |
Více informací: | další info |
Stolování představovalo počátkem novověku klíčovou součást každodenního života všech společenských vrstev. V případě urozených bylo navíc významným komunikačním aktem, který odrážel hierarchické uspořádání dvorské společnosti, ať již šlo o rozsazení jednotlivých osob u stolů, množství a skladbu servírovaných pokrmů nebo používané stolní nádobí. Přednáška představí způsoby zásobování sídel posledních Rožmberků pokrmy a nápoji, bude věnovat pozornost každodennímu i slavnostnímu jídelníčku obou pánů červené pětilisté růže a povšimne si také podoby stolování velmože i členů jeho početného dvora.