Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Koncert na podporu rekonstrukce varhan

Přijměte pozvání na benefiční koncert na podporu rekonstrukce varhan v kostele sv. Jiljí a Panny Marie Královny. Je to další z počinů občanského sdružení JSMETADY z.s. vedené umělcem Janem Mladovským, které aktivně propaguje v Třeboni současné umění a zároveň poukazuje historické návaznosti na Třeboňské umění a kulturu minulosti.

Datum konání akce:15.10.2018
Čas konání:19:00 - 21:00
Cena:200 - 0 Kč
Místo:Kostel sv. Jiljí a Panny Marie Královny
Organizátor:Občanské sdružení JSMETADY z.s.

Capella Regia Praha

Přední pražský barokní ansámbl zahraje hudbu skladatelů 18. století jako Pergolesi, Zelenka, Brixi, Gassmann, Kalous a další z hudebního archivu augustiniánského kláštera v Třeboni. Dr. Jan Stockigt, vůdčí znalec hudby 18. století a Jana Dismase Zelenky, promluví na téma tranzitu hudby a hudebníků z Itálie a Rakouska na sever přes České země, který následně podstatně ovlivnil hudební svět severní Evropy.

 

Program

1) Florian Leopold Gassmann (1729 – 1774) - Sinfonia in B

2) Dr. Jan Stockigt – Úvod

3) Jan Dismas Zelenka (1679 - 1745)

Ave Crucis, ave lignum (from oratorio Deus Dux)

4) Anonymus (z Třeboňského notového archivu)

Ecce Homo Oratorio (Excerpts) Sinfonia Recitativo – Pilatus Peccator

Ecce homo agellatus – Pilatus Basso Recitativo – Homo justus Popule meus Miserere – Quartetto

5) Giovanni Battista Pergolesi (1710 – 1736) (z Třeboňského notového archivu)

Stabat Mater dolorosa Oratorio. (Excerpts) Stabat mater (Duetto) Cujus animam gementem (Soprano solo) O quam tristis et a icta (Duetto) Que moerebat cum videbat (Alto solo) Quando corpus (Duetto)

6) František Xaver Brixi (1732 – 1771)

Sinfonia in C (Crux morientis Jesu Christi)

7) Václav Kalous (z Třeboňského notového archivu) (1715 - 1786) - Missa S. Apoloniae in C Kyrie Gloria Summa

 Capella Regia Praha

Veronika Vojířová – soprán, Petra Noskaiová – mezzosoprán, Martin Javorský – ternor, Ivo Hrachovec – bas, Adéla Štajnochrová, Lucie Sedláková Hůlová, Viktor Mazáček, Petr Zemanec – housle, Martin Stupka – viola, Lukáš Polák – violoncello, Ondřej Štajnochr – kontrabas, Jaroslav Rouček – trompeta, Rastislav Kozoň, Lucie Ročkaiová – hoboj, řídí – Robert Hugo

 

Vstupné činí 200 Kč, vstupenky budou k zakoupení na místě.

 

Tento rok se JSMETADY z.s. mimo jiné spojilo s australskými benefaktory a milovníky umění Frankem a Winnie Mayovými, australskou muzikoložkou Jan Stockigtovou a pražským impresáriem, dirigentem a varhaníkem Robertem Hugem, aby uspořádali benefční koncert na pomoc a propagaci rekonstrukce vzácných místních varhan z 18. století. Nástroj je spojován s rozsáhlou sbírkou hudebnin bývalého Augustiniánského kláštera z velké části ze stejného období, která se zachovala v Třeboňském kostelním archivu dodnes, poukazujíce na další období rozkvětu Třeboňské kultury, jemuž tentokrát dominovala barokní hudba.


Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit