Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Třeboňská nocturna: V. Veverka, K. Englichová

Harfistka Kateřina Englichová a hobojista Vilém Veverka vystoupili poprvé společně roku 2005. Spojení líbezného tónu hoboje a křehkých tónů harfy tvoří ideální spojení a vedle vlastního sólistického působení si oba umělci vybudovali obsáhlý společný repertoár. Roku 2017 vydali album „Impressions“ (Supraphon) se skladbami Clauda Debussyho, Maurice Ravela a Luboše Sluky.

Datum konání akce:12.7.2022
Čas konání:19:30 - 20:30
Místo:Zámek Třeboň
Organizátor:Třeboňská nocturna
Více informací:další info

Konírna, zámek Třeboň

Vilém Veverka – hoboj                                                      

Kateřina Englichová – harfa                                  

 

Program:

Get Inspired by Impressions

 Maurice Ravel (1875-1937)

Náhrobek Couperinův (výběr)

Prelude – Menuet – Rigaudon

 

Alphonse Hasselmans (1845–1912)

Le source, koncertní etuda pro sólovou harfu op. 44

 

Josef Vejvoda (1945)

Tři kusy pro hoboj a harfu

 

Martin Hybler (1977)

Iáson a Médea (I, II, III) pro hoboj a harfu

 

Claude Debussy (1862-1918)

Rêverie, Arabesque, Prelude 

Vilém Veverka (nar. 1978) patří k předním interpretům svého nástroje. Studia na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění si doplnil na mistrovských kurzech u německého hobojisty Dominika Wollenwebera v Berlíně. Roku 2003 zvítězil v soutěži Sony Music Foundation v Tokiu a nastoupil sólovou dráhu, působí v komorních formacích a spolupracuje s českými i zahraničními orchestry. Jeho repertoár zahrnuje díla všech stylových období, obsahuje řadu skladeb druhé poloviny 20. století (Bohuslav Martinů, Marek Kopelent, Luciano Berio, Morton Feldman, Isang Yun, Bernd Alois Zimmermann ad.), z nichž některé uvedl v českých premiérách. S Ensemble Berlin Prag, který v r. 2011 založil s členy Berlínské filharmonie, nahrál souborně Triové sonáty Jana Dismase Zelenky, vytvořil první českou kompletní nahrávku Dvanácti fantazií pro hoboj sólo Georga Philippa Telemanna, a sólové album s koncerty J. S. Bacha, A. Vivaldiho a G. Ph. Telemanna.

Vilém Veverka je primáriem souboru „PhilHarmonia Octet“ a ambasadorem francouzské firmy „Buffet-Crampon“. V roce 2014 působil jako „Artist in Residence“ na významném německém festivalu „Mitte Europa“.

 

Kateřina Englichová vystudovala Pražskou konzervatoř, na základě Fulbrightova stipendia pokračovala na Curtisově Institutu ve Filadelfii, a na Vysoké hudební škole Hannse Eislera v Berlíně. Spolupracuje s významnými domácími i zahraničními umělci a soubory, zúčastnila se mnoha tuzemských i mezinárodních festivalů. Vedla mistrovské kurzy v USA (Juilliard School of Music, Curtis Institute of Music), v Kanadě, Hongkongu, Itálii a Lucembursku. Podílela se na více než 30 CD nahrávkách – např. pro firmy Supraphon, Harmonia Mundi, New World Record USA, Exton Japan aj. Kromě harfového repertoáru historických období se věnuje také soudobé hudbě, celá řada skladatelů napsala skladby přímo pro ni (Sylvie Bodorová, Jiří Gemrot, Zdeněk Lukáš, Jan F. Fischer, Karel Janovický, Jindřich Feld, Luboš Sluka aj.) Je držitelkou prvních cen z mnoha mezinárodních soutěží a sama působí v soutěžních porotách.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

Brány památek dokořán v Třeboni

20. dubna
Třeboň se zapojuje i do letošního ročníku celorepublikové akce k Mezinárodnímu dni památek. Bude zpřístupněna zámecká trasa C (konírna, psí kuchyně a kasematy), ve vodárenské věži Na Kopečku proběhnou komentované prohlídky galerie buddhistického umění a ve věži staré radnice na Masarykově náměstí uvidíte novou výstavu fotografií věnovanou třeboňským věžím.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

... přejít do archivu aktualit