Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

1. Abonentní koncert zimního cyklu TN

Datum konání akce:20.10.2022
Čas konání:19:00 - 20:30
Místo:Divadlo J. K. Tyla
Organizátor:Spolek Třeboňská nocturna
On-line:Akce již proběhla a nelze se přihlásit

1. ABONENTNÍ KONCERT – čtvrtek 20. října 2022

Sylvie  Schelingerová – flétna
Matouš Zukal – klavír

 

Program:

 

Bohuslav Martinů (1890–1959)
Sonáta pro flétnu a klavír, H. 306
Allegro moderato
 Adagio 
Allegro poco moderato

Albert Roussel (1869–1937)
Joueurs de Flûte pro flétnu a klavír, op. 27
Pan, Tityre, Krishna, Monsieur de la Péjaudie

Francis Poulenc (1899–1963)
Sonáta pro flétnu a klavír, op. 164
Allegro malincolico
Cantilena
Presto giocoso

Claude Debussy (1862–1918)
Preludia pro klavír, II. řada (výběr)
La Puerta del Vino, Ondine, Feux d'artifice

Philippe Gaubert (1879–1941)
Nocturne et Allegro scherzando pro flétnu a klavír

Georges Bizet (1838–1875) / François Borne / (1840–1920)
Brilantní fantazie na motivy z opery Carmen pro flétnu a klavír

 

Sylvie Schelingerová (*1993) je absolventkou Fakulty umění Ostravské univerzity,
kde studovala u prof. Jana Ostrého. V rámci studia se zúčastnila stáží na Universität für Musik und darstellende Kunst Wien ve třídě prof. Hansgeorga Schmeisera a na Hochschule für Musik Würzburg ve třídě prof. Christiny Fassbender. Za své největší soutěžní úspěchy považuje 1. cenu z Mezinárodní soutěže Friedricha Kuhlau v Německu, 2. cenu a titul laureáta na soutěži Nadace Bohuslava Martinů a cenu za nejlepší interpretaci Sonáty pro flétnu a klavír Bohuslava Martinů na soutěži Pražské jaro 2019. V letech 2016-2018 byla členkou orchestrální akademie České filharmonie a zároveň PKF-Prague Philharmonia a do obou orchestrů je nadále zvána ke spolupráci. Od roku 2020 působí na pozici 1. flétny v Severočeské filharmonii Teplice. V minulém roce se podílela na natáčení CD se skladbami Pavla Vranického s novodobou premiérou jeho Koncertantní symfonie pro flétnu a hoboj v podání Viléma Veverky a Wranitzky Kapelle. Sólově vystoupila s  Janáčkovou filharmonií Ostrava, Státní filharmonií Košice, Severočeskou filharmonií Teplice, Talichovou komorní filharmonií a orchestrem Virtuosi di Praga, s dirigenty Kasparem Zehnderem, Stanislavem Vavřínkem, Petrem Vronským a dalšími. Pravidelně natáčí pro Český rozhlas, v současnosti zejména skladby pro flétnu českých soudobých autorů v rámci svého doktorského studia.

Matouš Zukal (*1998) začal hrát na klavír v sedmi letech. Studoval na Gymnáziu a Hudební škole hl. m. Prahy u Jitky Němcové a na Pražské konzervatoři ve třídě Iva Kahánka. V současné době pokračuje ve studiu u téhož profesora na Akademii múzických umění v Praze.
V minulém roce se stal laureátem mezinárodní soutěže Pražské jaro, v níž získal 2. cenu, Cenu Nadace Gideona Kleina a Cenu Českých center. Řadu ocenění v klavírních soutěžích získal již během studia (Virtuosi per musica di pianoforte, Broumovská klávesa), třikrát se stal laureátem Mladého klavíru Pražské konzervatoře. V roce 2019 zvítězil v soutěži Nadace Bohuslava Martinů, v níž také obdržel Cenu pro nejlepšího účastníka, Cenu za nejlepší interpretaci skladby B. Martinů a Cenu Zorky a Jaroslava Zichových. V roce 2020 účinkoval na festivalu Dvořákova Praha, kde se podílel na provedení kompletního klavírního díla Antonína Dvořáka v rámci klavírního maratonu. V říjnu loňského roku hrál v pražském Rudolfinu na festivalu Mladá Praha Beethovenův Klavírní koncert č. 4 s Komorní filharmonií Pardubice.
Matouš Zukal je členem Akademie komorní hudby pod vedením violoncellisty Tomáše Jamníka, se kterou pravidelně vystupuje na koncertech a významných festivalech (např. Styriarte Graz 2021).
Již od dětství se aktivně účastní mistrovských kurzů a konzultuje u významných osobností, jako sir András Schiff, Lukáš Vondráček, Boris Giltburg, Francesco Piemontesi a další. V letech 2016, 2018 a 2019 absolvoval mistrovské kurzy v norském Bergenu pod vedením Jiřího Hlinky, Leif Ove Andsnese a dalších významných pedagogů. V roce 2021 byl Matouš vybrán jako stipendista International Music Academy v Lichtenštejnsku do třídy Milany Chernyavské.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

Brány památek dokořán v Třeboni

20. dubna
Třeboň se zapojuje i do letošního ročníku celorepublikové akce k Mezinárodnímu dni památek. Bude zpřístupněna zámecká trasa C (konírna, psí kuchyně a kasematy), ve vodárenské věži Na Kopečku proběhnou komentované prohlídky galerie buddhistického umění a ve věži staré radnice na Masarykově náměstí uvidíte novou výstavu fotografií věnovanou třeboňským věžím.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

... přejít do archivu aktualit