Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Z Borovan až za Madagaskar - adventní putování za vanilkou

Městský úřad Třeboň, odbor životního prostředí Vás zve ve středu 15. února 2017 v 19 hodin do přednáškových prostorů Domu Štěpánka Netolického v Třeboni na přednášku „Z Borovan až za Madagaskar - adventní putování za vanilkou“- cestovatele, publicisty, ale hlavně zahradníka Pavla Chlouby.

Datum konání akce:15.2.2017
Čas konání:19:00 - 20:30
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického
Organizátor:Václava Fliegelová, odbor životního prostředí

A krátká pozvánka samotného Pavla Chlouby:

Když jsem studoval zahradnictví na střední škole a učil jsem se pokojové rostliny, snil jsem o tom spatřit je ve svém přirozeném prostředí. Na svůj sen jsem za celé ty roky nezapomněl a pořád doufal, že si jej někdy splním. Naopak, stále se rozrůstal a k tropickým fikusům či krotonům a orchidejím jsem si přidával akácie, palmy, kapradí a hlavně užitkové rostliny. Snil jsem o tom, abych mohl rozmlouvat s farmáři, kteří pěstují tropické ovoce a vzácné koření, ale i o deštném lese, savanách a polopouštích, kde rostou vzácné rostliny, jedinečné stromy a kde se nachází panenská, člověkem nepoškozená divoká krajina.
Pro svoji cestu jsem si po dlouhém uvažování vybral malinkatý ostrůvek v Indickém oceánu, ještě pořádný kus cesty za bájným Madagaskarem. Tento ostrov se jmenuje Reunion a všechny moje podmínky naprosto splňoval. Navíc je to místo, kde se pěstuje jedna z nejkvalitnějších vanilek na celém světě. A za ní jsem se vydal, abych lépe poznal její fascinující příběh, který se tam dodnes odehrává.
Proto si vás dovoluji pozvat na vyprávění o této cestě. Budu vám vyprávět nejenom o vanilce a mých milovaných rostlinách, ale také o místních lidech, krajině, skvělém jídle i jedné z nejaktivnějších sopek naší planety. Srdečně vás zvu. A těším se na vás.
Pavel Chlouba

 

 

 


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Stavění Máje s baráčníky a rej čarodějnic

Přijďte na tradiční stavění Májky na Masarykově náměstí, kde v 15 hodin vystoupí děti z mateřské školy Sluníčko a místní baráčníci. Celý program na náměstí vyvrcholí postavením Májky. Tím však oslava nekončí! Od 17 hodin zveme všechny čarodějnice a jiná magická stvoření na louku u restaurace Da Martie, kde budou pro všechny děti připraveny soutěže, malování na obličej nebo taneční rej.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit