Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Založení města aneb odkud vzala Třeboň své jméno

Počátky našeho města spadají do poloviny 13. století. Tehdy začala vznikat na území hustého lesa uprostřed rozsáhlých bažin menší trhová osada, nyní známá pod jménem Třeboň. Odkud vzala své jméno?


Založení města aneb odkud vzala Třeboň své jméno
1.10.2018 5741x Historie

1. S českým názvem je Třeboň poprvé uvedena v roce 1359. Dala lokalitě jméno skutečnost, že místo museli lidé nejprve vytříbit, vyklučit, vykácet a vymýtit? Název „Třeboň“ by pocházel od slova „tříbit“ či „třebit“.

2. Jiní badatelé se domnívají, že jméno města je odvozeno od osobního jména Třebek, Třebík či Třeb, po němž nese pojmenování Třeboň.

3. Německý název Wittingau, česky Vítkův Luh, poprvé doložený v podobě „Witknov“ a „Witigenove“ již v polovině 13. století, vychází ze jména nejstarších majitelů, Vítkovců.

4. Zajímavá je také skutečnost, že osada darovaná klášteru Vítkem z Klokot se jmenuje Presnik. Staročeské slovo přesník označuje nekvašený obětní chléb. Když zalistujeme dále ve slovníku Josefa Jungmanna, najdeme tu výklad staročeského slova „třeba“, které znamená „oběť“. Že by Třeboň nakonec získala své jméno od pohanského obětiště či žároviště, od vyvýšeného místa s posvátným hájem, které tady stávalo v šeru dávných věků?