Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Vodárenská věž na Kopečku opět ožívá

V měsíci červnu nepropásněte příležitost k příjemné víkendové procházce a navštivte krásnou třeboňskou vodárenskou věž. Opět vám otevírá své brány!


Vodárenská věž na Kopečku opět ožívá

A není to věž ledajaká! Je opravdovým evropským unikátem. Skrývá netradiční propojení dvou světů a tři mimořádná překvapení – je zároveň technickou památkou, uměleckou galerií a rozhlednou v jednom.

V rámci komentovaných prohlídek se dozvíte mnohé o historii této cenné industriální památky, o jejím slavném autorovi Janu Kotěrovi i o evropsky unikátní expozici obrazového umění Mongolska, Tibetu a Číny, kterou ve svých útrobách skrývá. Vystoupáte také až do lucerny věže a rozhlédnete se po Třeboni a jejím okolí.

O současnou podobu interiéru a expozici Galerie buddhistického umění se zasloužil třeboňský rodák Milan Klečka. Jeho sbírka asi 140 artefaktů byla vytvořena za pomoci největšího mongolského kláštera Gandančenling v Ulánbátaru a velká část sbírky je nyní v majetku Národního muzea - Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.

Po prohlídce můžete relaxovat v protějším meditačním parku „Zahrada soucitu” se sochou ženského bódhisattvy uzdravení a soucitu Kuan-jin.

Oddělení Turistického informačního centra vás vždy zve i na mimořádné akce, které pro vás ve spolupráci s RNDr. Milanem Klečkou, třeboňským Asijským kulturním centrem a Národním/ Náprstkovým muzeem organizuje. Do letošního roku to vždy byly noční prohlídky v rámci Muzejních nocí, Dny otevřených ateliérů, Mezinárodní buddhistický den, přednášky a výstavy. Mnohé z akcí obohatili svou účastí také vzácní hosté z Mongolska, prostor věže rozezněly tóny tradičních hudebních nástrojů, tibetských mís a planetárních gongů. Došlo i na ochutnávky tradičních pokrmů a nápojů. Naše 32 metrů vysoká krásná dáma oslavila 110 let od svého vzniku a spolu s námi, jejími obdivovateli a návštěvníky, zažila dvě krásné a úspěšné sezóny plné neobvyklých zážitků a milých setkání. Co nám dovolí situace roku 2020, teprve uvidíme. Doufáme ale, že už přijdou jen samé dobré zprávy.

Pojďme nyní spolu prolistovat návštěvní knihu. Najdeme tu zápisy nejen v češtině, ale i v angličtině, čínštině, japonštině, němčině, francouzštině, mongolštině a ruštině. Pojďme zavzpomínat na okamžiky, které má naše kráska z Kopečka nejraději – na okamžiky, které se dotýkají podstaty lidství, na radost, nadšení, úžas a překvapení i na ticho v duši, vděčnost, něhu a zklidnění. Tyto emoce tu na papíře zanechali lidé, které pobyt v tomto výjimečném prostoru chytil za srdce.

  • Jsme nadšeni unikátní sbírkou i stavbou! Něco takového jsme tu nečekali. Děkujeme a klaníme se.
  • Neuvěřitelně pěkně skloubené industriální umění s buddhismem.
  • Podívaná, co zanechá opravdu silný dojem. Příjemná oáza uprostřed hlučného světa.
  • Žiji tady již více než 50 let a Třeboň mě nepřestává překvapovat a fascinovat. I díky úsilí lidí, kterým se podařila takováto skvělá věc. Třeboňačka srdcem.
  • Původně jsem přišel kvůli prohlídce technické památky od architekta Kotěry a kvůli výhledu na Třeboň. Musím ocenit citlivou rekonstrukci! Byl jsem ale i nadšen instalací buddhistických artefaktů, instalací pláten do obloukového prostoru. Kvalita artefaktů je neočekávaně výborná. Gratuluji k rekonstrukci i k instalaci umění! Ak. Arch. Ivan Lalák, absolvent školy architektury AVU, kterou založil prof. Kotěra
  • Velké překvapení a mnoho požehnání v nenápadné vodárenské věži. Nečekali jsme takovou krásu, vyzařující pohodu a klid. Inspirativní místo. Díky i milé průvodkyni.
  • Fandíme lidem, kteří pro nás tato díla zachraňují. Přejeme všem, kteří se zasloužili o záchranu vodárenské věže a dali jí nový impuls.
  • Hluboce smekáme před člověkem, který dokázal dát dohromady tuto nádhernou sbírku. Město Třeboň získalo pro své hosty a návštěvníky další krásné a poučné místo.
  • Děkujeme za krásný zážitek, výhledy na Třeboň a profesionální výklad příjemné průvodkyně.
  • Krásné, poutavé a klidné místo, plné energie.
  • Nádherný duchovní zážitek.
  • Uklidňující… božské. Ať jsou všechny bytosti šťastné.

Prohlídky s průvodcem v měsíci červnu probíhají každou sobotu a neděli od 10.00 do 16.00 hod., vždy v celou hodinu.                                                                                                                                                                                                                  Michaela Kajerová