Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Rybářská škola po pololetí

Po pololetním vysvědčení a krátkých pololetních prázdninách se opět vrátili žáci a učitelé ke svým školním povinnostem.


Rybářská škola po pololetí
Petra Pfeiferová 27.3.2019 9508x Zpravodaj Třeboňský svět

Jako každý rok odjeli do lyžařského střediska Snowland ve Valčianské dolině. Podmínky pro lyžování měly výborné rovněž i počasí, někteří si vyzkoušeli i snowboarding. Lyžařský výcvik rybářské školy je vždy spojen i s komentovanou prohlídkou pstruhárny v Mošovcích a letos tomu nebylo jinak.

Ve škole v Třeboni si zatím spolužáci ve stejnou dobu nanečisto vyzkoušeli soutěžní hru s názvem Demokracie v nás a v květnových volbách do Evropského parlamentu budou dva týmy reprezentovat naši školu.

Učitelé chtějí pro stávající i pro budoucí žáky naší školy vytvářet dobré podmínky pro studium. Proto byla v únoru ve škole otevřena anglická knihovna a byla uspořádána soutěž Ekománie pro zájemce ze základních škol. Že se to vylučuje? Umět anglicky je dnes nezbytné a jsme přece ekologická škola. Soutěž Ekománie navíc přináší i zajímavá témata - řeka, povodně, znečištění vod. O aktuálnosti těchto témat svědčí i velká účast žáků osmých a devátých tříd z celé republiky. Vítěz byl sice z Trhových Svinů, ale druhé a třetí místo putovalo do Ústí nad Labem a do Třince.

Do lavic ale zasedli i naši učitelé. Od září 2017 do února 2019, kdy byl SŠRV Jakuba Krčína schválen již druhý projekt ERASMUS+ KA1, zaměřený na zvyšování metodických a jazykových dovedností pedagogických pracovníků, odjeli tři učitelé na zahraniční jazykové kurzy pro vyučující do Anglie, na Maltu a do Německa. Zároveň ve stejný čas probíhá jazykové vzdělávání čtrnácti dalších zaměstnanců školy a bude-li škole schválen třetí projekt v programu ERASMUS+ bude moci vycestovat během dvou let na jazykové kurzy do zahraničí další skupinka učitelů.

Konec února a začátek března začínají pro učně rybáře odborné exkurze za výtěry dravých ryb i nenáročných, méně běžných či vzácnějších akvarijních druhů ryb. Tak navštívili žáci třetího ročníku Pstruhárnu v šumavském Anníně a žáci prvního ročníku nástavby si zase prohlédli chovy akvarijních chovatelů.

Předjaří je znát i v zájmové činnosti na domově mládeže. Žáci si nyní na jaře uklidili venkovní prostředí školy a internátu nebo vyráběli ptačí budky pro naše zpěvavé ptáky, které pak rozmístili v areálu školy a domova mládeže. Také podnikli jarní výšlap. Žáci prvních ročníků zahájili svou turistickou sezónu vycházkou k Mlýnskému rybníků a cestou k Pergole a kapli sv. Víta pozdravili vodní vílu Pergolinu. Další nápady na nové trasy si již projednali s vychovateli. Další aktivitou domova mládeže je připomínka důležitosti zdraví a záchrany lidských životů. Pravidelně jezdí nejstarší žáci školy darovat krev do nemocnice v Jindřichově Hradci. Jana Kadlecová Přijďte se podívat na slavnostně otevřenou unikátní „školu na ostrově“.

Den otevřených dveří Střední školy rybářské a vodohospodářské Jakuba Krčína Třeboň bude 17. dubna 2019 od 15.00 do 18.00 hodin na adrese Táboritská 688, Třeboň