Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Medaile Za zásluhy pro Miloše Velemínského

Prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h.c. převzal z rukou prezidenta 28. října 2018 u příležitosti 100. výročí založení Československa Medaili ČR Za zásluhy.


Medaile Za zásluhy pro Miloše Velemínského
Petra Pfeiferová 30.10.2018 6537x Zpravodaj Třeboňský svět

Miloš Velemínský

Senát PS ČR jej navrhl na státní vyznamenání. Letos 28. října při oslavách 100. výročí vzniku Československa převzal z rukou prezidenta ČR Medaili Za zásluhy.

Mezinárodně uznávaný lékař, průkopník neonatologie na jihu Čech. Jeho zásluhou byla vytvořena v sedmdesátých letech první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence na jihu Čech, která pomohla zachránit život nespočtu dětí. V roce 1984 založil první samostatné novorozenecké oddělení v ČR.

Nechybělo mnoho a mohl se stát po vzoru svého otce veterinářem. Naštěstí, souhrou náhod, se rozhodl pro medicínu. Začátky sice nebyly zrovna jednoduché, ale touha nabídnout pacientům lepší podmínky byla tak silná, že ho dovedla k nebývalým úspěchům. Prof. MUDr. Miloš Velemínský, CSc., dr. h. c. je v úctyhodných 82 letech plný optimismu a elánu, stále ordinuje a třikrát týdně jezdí přednášet na Zdravotně sociální fakultu JČU. V Třeboni se zasloužil o vznik Lékařské péče první pomoci, též o založení canisterapeutického sdružení Hafík. Působil také v komunální politice, v letech 2002 - 2014 byl zastupitelem za ČSSD.

V říjnu 2018 mu vyšla ve spolupráci s novinářkou Ivanou Karáskovou nová kniha s názvem …takový je život s podtitulem Povídání s průkopníkem neonatologické péče Milošem Velemínským. Slavnostního křtu se 11. října v Domě Štěpánka Netolického zúčastnilo více než sto lidí, mezi kterými nechyběli zástupci Zdravotně sociální fakulty, přátelé a nejbližší spolupracovníci, akci krásně a s citem uváděl Jan Vitoň. Drobná publikace je postavena na 16 příbězích, které o svých pacientech sám napsal. Každý příběh je doplněn malým tematickým rozhovorem, který s autorem vedla Ivana Karásková. Sám Miloš Velemínský si velmi cení i grafické zpracování knihy, o které se výstižnými kresbami zasloužil Lukáš Hudec. Samotná publikace až symbolicky dokládá nevšední vnímavost pro životní osudy svých pacientů a jejich rodičů. Jak sám říká: „Každý pacient je můj přítel a já mu důvěřuji.“ V poslední době jej potěšila navázaná spolupráce s dětskou lékařkou MUDr. Karlou Filípkovou. Je velkým kritikem současného stavu třeboňské polikliniky. Ve volném čase se stará o trávník, pěstuje lekníny, rád plave a čte beletrii. S manželkou Miladou žije 58 let ve šťastném manželství. Má 2 děti, 4 vnoučata a 5 pravnoučat.