Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

20. století v lidských osudech

Přelom devatenáctého a dvacátého století i samotné století dvacáté nám přináší celou řadu osobností, které se nesmazatelně zapsaly do zdejší historie.


20. století v lidských osudech
26.11.2018 7151x Osobnosti
  • Jan Kojan (1886–1951), malíř a sochař, je autorem pomníků padlých v Kojákovicích a Branné. Po pobytu v Paříži v roce 1926 se začal plně věnovat malování. Jeho hlavním tématem byli rybáři, výlovy rybníků, hráze a vesničané – lidská postava a práce.
  • František Líbal (1896–1974), absolvent třeboňského gymnázia, byl malířem nejen krajiny, ale i architektury. Odborné vzdělání získal na Akademii výtvarných umění v Praze, hodně však cestoval po Evropě. Těžiskem jeho díla je jihočeská krajina, zejména Veselská blata a Třeboňsko. Od mládí ho poutaly ponuré melancholické rybníky a černá mračna táhnoucí se nízko nad zemí, tajemný půvab močálovitých blat. Obrazy Františka Líbala jsou součástí našich i zahraničních galerií. Přes 200 kusů svých děl věnoval městu Třeboni.
  • Nina Bonhardová (1907–1981), česká novinářka a prozaička, je autorkou historických románů z období posledních Rožmberků Tanec rabů, Selský mor, Polyxena, Královský úděl a knih pro děti. Nejoblíbenější jsou její Pohádky třeboňského kapra.
  • František Volf (1897–1983), třeboňský rodák a absolvent zdejšího gymnázia, se věnoval sběratelsko-etnografické činnosti a stal se také členem pražského uměleckého spolku Mánes. Druhou polovinu života zasvětil převážně malování. V Třeboni měl výstavy v letech 1969, 1976 a 1980. V roce 1977 mu bylo uděleno čestné občanství města Třeboně a prožil zde i poslední léta svého života.
  • Karel Mejta, Jiří Havlis, Jan Jindra, Stanislav Lusk a Miroslav Koranda – členové třeboňské čtyřky s kormidelníkem, olympijští vítězové z Helsinek z roku 1952, se zasloužili o první olympijské zlato pro české veslování. Třeboňští borci bez trenérského vedení vyhráli v roce 1951 mistrovství Československa a v květnu 1952 i kvalifikační závody na XV. letní olympiádu ve finských Helsinkách. Tam pak loď neznámých mladíků s přehledem porazila favorizované posádky ze Švýcarska, USA a Velké Británie. Na mistrovství Evropy 1953 v Kodani pak prvenství z olympiády potvrdili.
  • Ing. Jiří Hanzelka (1920–2003) byl slavný český cestovatel a spisovatel. Spolu s Ing. Miroslavem Zikmundem podnikl ve vozech značky Tatra cesty do Afriky, Jižní Ameriky, Asie a Oceánie. V roce 1987 se přestěhoval do Sedla u Jindřichova Hradce. Je pohřben na hřbitově sv. Jiljí nedaleko Schwarzenberské hrobky u Domanína.