Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Poznej světové dědictví UNESCO

Světové dědictví UNESCO po dvou letech opět v Třeboni.

Datum konání akce:10.5.2016 - 2.6.2016
Cena:0 Kč
Místo:Divadlo J. K. Tyla
Organizátor:Jana Vítková
Více informací:další info

UNESCO – organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu, chrání podle Úmluvy o světovém dědictví z roku 1972 nejkrásnější a nejhodnotnější místa světa. Jsou vedeny na prestižním Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví, který se každoročně po přísném výběru rozrůstá o dvacet až třicet nových zápisů z listiny čekatelů. Také naše Třeboňsko a proslulé jihočeské rybníkářství o zápis již nějaký čas usiluje. Výše zmíněný Seznam aktuálně obsahuje 1031 míst ze 163 zemí, z toho 802 kulturních, 197 přírodních a 32 smíšených. 

Putovní výstava fotografií Poznej světové dědictví UNESCO tyto nádherné kouty světa přibližuje české veřejnosti již čtrnáctým rokem. Do Třeboně se po dvou letech vrací a je k vidění od 11. května do 2. června 2016 (denně kromě neděle 10-12 a 13-16 hod.) ve foyer divadla J. K. Tyla na Masarykově náměstí. Nová kolekce fotografií připomíná dědictví Švýcarska, rakouského Salcburku, skvosty Tuniska a řady exotických zemí Asie.


Světové unikáty v Třeboni
Kromě švýcarských unikátů reflektujících velkou rozmanitost malé země, mezi něž patří Aletschský ledovec, kláštery v Sankt Gallenu a Müstairu, historický Bern nebo Rhétská železnice s bezpočtem tunelů a mostů, skvělý příklad práce švýcarských inženýrů, prezentuje výstava historické město Salcburk, kam se jezdí za kulturou, gotickou a renesanční architekturou a především za Mozartem a jeho hudbou. Z Evropy přenesou fotografie návštěvníky do severní Afriky, konkrétně do Tuniska, a seznámí je se zachovanými punskými památkami v Kartágu, se zbytky staveb z dob Římanů včetně unikátního kolosea v El Jemu, i s dokonalou arabskou architekturou. Nahlédnou také do exotické Asie, do Indie, Šrí lanky, do Japonska a dalších zemí. Současně jsou na výstavě volně k dispozici i bohatě vybavené informační materiály o místech a zemích z fotografií, vše zdarma. Jste srdečně zváni.
Výstava jako součást autorského projektu Mileny Blažkové Poznej světové dědictví UNESCO se koná pod záštitou České komise pro UNESCO.
Užitečné odkazy:
více o výstavách na: www.unesco-mediain.cz
více o světovém dědictví na: www.whc.unesco.org


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit