Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Ten druhý život – výstava fotografií ze zahraničních vojenských misí

Putovní výstava fotografií z vojenských misí. Nevšední pohled na každodenní život obyvatel a vojáků objektivy pěti autorů.

Datum konání akce:24.8.2016 - 4.9.2016
Cena:0 Kč
Místo:Zámek Třeboň
Organizátor:Ministerstvo obrany
Více informací:další info

Třeboňský zámek se stane domovem dalšího dílu výstavy 46 velkoformátových fotografií se snímky zachycující jedinečnou atmosféru obyvatel a vojáků na misích AČR v Kosovu, Iráku, Afganistánu a Mali. Výstava, nad kterou převzal záštitu ministr obrany Martin Stropnický, přibližuje činnost novodobých válečných veteránů a poslání Armády ČR v zahraničních operacích. V tomto případě se fotografové zaměřili zejména na prostředí, zvyky a obyvatele konkrétní země, ve které čeští vojáci po dobu svého působení žijí, ale také například na vzácné chvíle odpočinku, které tráví ve specifickém světě vojenských základen.

Základní myšlenkou výstavy je přiblížit návštěvníkům činnost novodobých válečných veteránů a Armády ČR na misích a zejména prostředí, v němž na těchto misích žijí tak, aby byly ukázány i ne příliš často publikované stránky působení Armády ČR a de facto důvody (a někdy i výsledky) jejího nasazení na zahraničních misích.

Je naším záměrem, aby vystavené fotografie přivedly návštěvníky k uvědomění si, že zahraniční nasazení Armády ČR má své důvody, a to i mimo obecně proklamované „plnění spojeneckých závazků“ a že toto nasazení ovlivňuje lokální prostředí a jeho obyvatelstvo i tehdy, pokud nejde přímo o bojové střety či teroristické útoky. Že příslušníci Armády ČR působící v zahraničních misích nejsou žoldáky ani pouhými zaměstnanci, ale že jejich nasazení má svůj účel, přičemž v rámci tohoto nasazení oni a jejich rodinní příslušníci musí často přinášet nemalé oběti, ať jde o odloučení od rodiny či nepochopení většinové společnosti.

Na výstavě prezentují své fotografie rotmistr Daniela Hlaváč, který slouží u 43. výsadkového praporu v Chrudimi. Účastnil se několika vojenských misí v Kosovu, Bosně a Hercegovině a Afganistánu a je držitelem ocení z Czech Press Photo z let 2007, 2009 a 2014. Nadrotmistr Miroslav Lopatář vystavuje fotografie z jeho poslední mise z neklidné afgánské provincie Wardak. Podplukovnice v záloze Jana Zechmeisterová říká, že je především "fotografem okamžiku"...maličkého kousku věčnosti, ve kterém se zastavil čas, pro jeho neopakovatelnost a opravdovost. Zúčastnila se mírové mise v Kosovou v letech 2009 - 2010, během které dokumentovala život místních obyvatel. Na výstavě najdete také díla válečných fotografek a dokumentaristek Jarmily Štukové, která se do Afganistánu vydala v roce 2012 a působila zde především na vojenských základnách v Kábulu a Lógaru. Je držitelkou ocenění z Czech Press Photo z let 2009, 2010, 2014 a 2015. A poslední z pětice autorů je novinářka a fotografka Lenka Klicperová. Ve svých afgánských reportážích mapovala nejen činnost českého praporu na základně Shank v provincii Lógar, ale také se zabývala problematikou místních žen.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit