Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přednáška: Otevřené zahrady – cesta k duševnímu zdraví

Městský úřad Třeboň, odbor životního prostředí a Zdravé město Třeboň v rámci Jihočeského festivalu zdraví Vás zvou v pátek 16. září 2016 v 19 hodin do přednáškových prostor Domu Štěpánka Netolického v Třeboni na přednášku „Otevřené zahrady – cesta k duševnímu zdraví“- cestovatele, publicisty, ale hlavně zahradníka Pavla Chlouby.

Datum konání akce:16.9.2016
Čas konání:19:00 - 20:30
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického

A krátká pozvánka samotného Pavla Chlouby

Fenoménem současné doby je sdílení. Toto nenápadné slůvko má mnoho významů, jedním z nich je jakési společné dělení se o zážitky a příběhy, často i z hloubky soukromí. Ponejvíce se sdílí na sociálních sítích, sdílíme zde fotky, videa, životní zážitky. V internetovém prostoru se sdílí kdeco, vnouče, které se poprvé vyčuralo do nočníku, domácí mazlíček, který vyvedl nějakou lumpárnu nebo fotky samého sebe v neobvyklém prostředí. Proč to ale všechno říkám? Protože jsem si uvědomil, že existuje ještě jedno sdílení. Není virtuální, ale ryzí a velmi opravdové. Je to sdílení radosti zahradního umění. Někteří majitelé zahrad totiž dospěli k poznání, že by bylo celkem milé a snad i velmi prospěšné podělit se s dalšími zahradnickými nadšenci o radosti i poznatky z tvorby vlastní zahrady. Ochota rozdělit se o vlastní zahradnické zkušenosti hezky naživo, vedla k velmi zajímavému fenoménu – otevírání zahrad pro veřejnost. Funguje to velmi jednoduše – stačí se rozhodnout, že zahradu ukážeme jiným, uklidíme ji a otevřeme dveře dokořán. Najednou přijdou cizí lidé, povídáte si s nimi a zjistíte, že jste si vlastně velmi blízcí. Navazujete nová přátelství, vyměňujete si zkušenosti, dostáváte pozvání na jiné zahrady. Máte pocit, že jste udělali dobrou věc, vaše sdílení zahradního prostoru bylo úspěšné, získáváte pocit, že to musíte někdy zopakovat. Zase pořádně uklidit zahradu a možná na ní vymyslet i něco nového. Dobré pocity vítězí, cítíte radost, je vám fajn. Je vám více fajn než doteď, protože si připadáte užitečnější. Otevření zahrady prospělo vám i vašim hostům…

Omlouvám se za poněkud delší úvod, ale moc bych si přál, abyste alespoň trochu pochopili pocity lidí, kteří z času na čas otevřou svojí zahradu. Právě o nich a jejich zahradách vám chci trochu povídat. Ukážu vám obrázky z jejich zahrad, ukážu vám tváře šťastných lidí, kterým zahrada změnila život k lepšímu. Zvu vás alespoň na virtuální procházku několika krásnými zahradami. Popovídáme si o nich i o všem, co vás bude zajímat. A možná budu mít pro vás i nějaké překvapení. Přijďte, těším se na vás.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit