Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Výstava Lidé na cestě

Srdečně vás zveme na výstavu Lidé na cestě, která bude v průběhu února a na začátku března k vidění v Domě Štěpánka Netolického a představí fotografie z cesty uprchlíků po srbsko-chorvatském pohraničí. Vernisáž výstavy spojená s promítáním a besedou se uskuteční v pátek 9. 2. v 17:00.

Datum konání akce:9.2.2018 - 6.3.2018
Čas konání:10:00 - 16:00
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického
Organizátor:Dům Štěpánka Netolického

Snímky vznikly během putování Jana Skalíka do Maďarska a Srbska v létě a na podzim roku 2015. Do míst, kudy tehdy procházely tisíce uprchlíků a migrantů, jel kvůli zvědavosti a zájmu přiblížit situaci druhým lidem přes hledáček fotoaparátu. Brzy se však ukázalo, že se dá jen těžko stát opodál se založenýma rukama nebo jen fotit. Podobně jako stovky jiných lidí se i on záhy stal dobrovolníkem, který na místě fotí jen v momentech, kdy není co na práci. Česká dobrovolnická skupina se následně ustavila v takzvaný Czech Team, později spojený se spolkem Pomáháme lidem na útěku. Čeští dobrovolníci tak pomáhali na srbsko-chorvatské hranici až do konce roku 2017.   

V zemích, kde není soužití s uprchlíky tabu, nevládne ten druh nedůvěry k jinakosti, jaký zažíváme u nás. Statistiky ukazují, že ve srovnání evropských zemí patříme k těm s nejmenším podílem migrantů a zároveň jsme k nim téměř bezkonkurenčně nejvíce odtažití. České dobrovolnice a dobrovolníky jste přesto mohli a můžete zahlédnout na mnoha místech, nejen tam, kde fotil Jan Skalík – v Budapešti, Vámosszabadi, Röszke, Jamena, Preševu, Bapska a Adaševci. Zprávu o veselém i neveselém putování uprchlíků během podzimu 2015 začalo v Česku šířit na patnáct set lidí, kteří prožili, jak nuzně vypadá přivítání válečných utečenců do Evropy a získali zkušenost s tím, jak jim lze pomoci. Nyní je již takových lidí přes tři tisíce. Zkušenost si z těchto měsíců odnesl i Jan Skalík, a to jednu z nejsilnějších vůbec. Snímky, které budou prezentovány na výstavě, se pokouší o tuto zkušenost podělit.

Více informací: www.dumstepankanetolickeho.cz


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

Jan Kypet Šmíd zve na besedu o Indii

25. dubna v 18.00
Jan Kypet Šmíd se s vámi podělí o fascinující zážitky a dojmy z cesty po Severní Indii. Během svého putování prozkoumal nejen krásu krajiny, ale i rozmanitost kultur, tradic a životního stylu, které tuto část Indie charakterizují. Jan vám na besedě v Domě Štěpánka Netolického přiblíží nejenom vizuální bohatství této oblasti, ale i své osobní příběhy a setkání s místními lidmi.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit