Výstava k 500. výročí Zlaté stoky

Tušili jste, že letos slaví Zlatá stoka 500. narozeniny? Přijďte se do Domu Štěpánka Netolického dozvědět více o jedinečném vodním díle. Od 10. 6. do 18. 9. 2018 zde bude k vidění výstava, která představí nejen její historii a význam, ale přinese také řadu zajímavostí. Dokáže vám, že svou neopomenutelnou hodnotu pro třeboňskou rybniční krajinu i její obyvatele si Zlatá stoka zachovala dodnes.

Datum konání akce:10.6.2018 - 18.9.2018
Čas konání:10:00 - 18:00
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického
Organizátor:Dům Štěpánka Netolického
Více informací:další info

Třeboň si letos připomene pětisté výročí od dokončení Zlaté stoky, geniálního vodního díla Štěpánka Netolického. Zlatá stoka tvoří páteř třeboňské rybniční soustavy, přivádí živou vodu do rybníků a vytváří tak ideální podmínky pro chov ryb. Po staletí měla však i další neméně důležité využití – fungovalo na ní téměř dvacet vodních mlýnů, zásobovala město pitnou vodou a sloužila pro plavení dřeva. Zlatá stoka však není zdaleka jen technickým dílem! Během svého půltisíciletého trvání musela mnohdy překročit svůj původní účel. Zajímá Vás, na co ji potřebovala rakouská dráha? K čemu její vody využíval pivovar? Proč ji milovali i proklínali místní obyvatelé? Víte, že se stala součástí uměleckého díla? Neprozrazujme ale všechny její příhody. Ty Vám Zlatá stoka bude vyprávět sama v domě svého tvůrce.  

Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 9. června ve 14:00 v Domě Štěpánka Netolického.

Výstavu připravilo město Třeboň ve spolupráci se Státním oblastním archivem v Třeboni a Rybářstvím Třeboň Hld. a.s.

DOPROVODNÝ PROGRAM

Historie povodní na Třeboňsku – přednáška Pavla Matlase, Ph.D.

13. 6. | 18:00 | Dům Štěpánka Netolického

Přednáška se zabývá přírodním fenoménem povodní od poloviny 16. století do současnosti. Ve 20. století se velké vody řekám v jižních Čechách vyhýbaly. Místní obyvatelé tak zapomněli, že povodně bývaly po celá staletí pravidelnou součástí života jejich předků. S pomocí jedinečných jihočeských archivních pramenů Pavel Matlas ukáže, jak tyto přirozené děje vnímaly a jak se s nimi houževnatě, ale zároveň s pokorou, vyrovnávaly předešlé generace.

Zlatá stoka v archivních pramenech – přednáška Ing. Augustina Kotila

11. 7. | 18:00 | Dům Štěpánka Netolického

Státní oblastní archiv v Třeboni skýtá řadu pokladů. Některé z nich měl možnost objevit Augustin Kotil během příprav výstavy věnované 500. výročí Zlaté stoky. Přijďte si poslechnout povídání o tom, jak probíhalo bádání (nejen) v třeboňském archivu a na jaké zajímavé prameny během něj narazil.

Cykloexkurze podél Zlaté stoky s Ing. Zdeňkem Eisertem

29. 6. a 24. 8. | 9:00–16:00

Poznejte spolu s námi Zlatou stoku a její okolí přímo v terénu! V červnu a srpnu jsme pro vás připravili dvě cykloexkurze, které vás seznámí nejen s historií a funkcí Zlaté stoky, ale také s pozoruhodnými místy na jejím toku a jejím významem pro Třeboňsko.

Exkurze začínají vždy v 9:00 u jezu Pilař v Majdaleně a pokračují podél Zlaté stoky až do Třeboně, případně k rybníku Rožmberk.

Počet účastníků je omezen, proto je nutná rezervace předem v Domě Štěpánka Netolického, případně na mailové adrese dum.stepanka.netolickeho@mesto-trebon.cz či na telefonu 380 130 004.

Historie a současnost Zlaté stoky – přednáška Ing. Jana Hůdy, Ph.D.

24. 8. | 18:00 | Dům Štěpánka Netolického

Jan Hůda se letos opět prošel podél celé Zlaté stoky a zmapoval nejzajímavější lokality na jejím toku. Přijměte pozvání na jeho vyprávění o Zlaté stoce, nejznámějším díle Štěpánka Netolického.

Rybářství na Třeboňsku – přednáška Ing. Jana Hůdy, Ph.D.

5. 9. | 18:00 | Dům Štěpánka Netolického

Zářijová přednáška Jana Hůdy se bude věnovat třeboňské rybniční krajině a především historii a současnosti rybářství.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

... přejít do archivu aktualit