Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Jan Palach

Datum konání akce:21.8.2018
Čas konání:20:00 - 22:04
Cena:120 - 0 Kč
Místo:Kino Světozor
On-line:Akce již proběhla a nelze se přihlásit

Jan Palach. Student, který se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské invazi do Československa. Nekompromisní mladík, který přinesl krajní oběť v touze vyburcovat národ z okupační letargie. Jméno, které u nás zná každý. Film vypráví příběh posledních měsíců Palachova života, ukazuje cestu, na níž se z milujícího syna, oddaného přítele a citlivého, přemýšlivého studenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“. Film pozoruje posledních několik měsíců života Jana Palacha. Pozoruje jej na základě dostupných faktických pramenů a zároveň přemýšlí, co tomu mladému muži táhlo hlavou. Jan Palach nikomu z blízkých o svém rozhodnutí dopředu neřekl. Ani nenaznačil, že by byl něčeho takového schopen. Ve filmu prochází vztahem se svou přítelkyní Helenkou, bouřlivým kolejním životem roku 1968, soužitím s mámou doma ve Všetatech, zažije studentské brigády v Kazachstánu a Francii, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Stejně jako se od podzimu 68 mění veřejný život, ráz ulic i výrazy lidí, stává se něco s Janem. Jak to, že si ničeho nevšimla jeho dívka, máma, spolužáci? Ještě to ráno si Jan vzal od mámy svačinu, na koleji vtipkoval se spolubydlícím a před odchodem do města se vysprchoval. Kamera po celý film sleduje Janovu tvář a snaží se zachytit okamžiky rozhodnutí…Režisér Robert Sedláček, který film natočil podle scénáře spisovatelky Evy Kantůrkové, dodává: „Chci vyprávět tragický příběh Jana Palacha, který není dětsky naivním bojem proti totalitě, ale extrémním příkladem toho, kam až všudypřítomná konformita a přizpůsobivost dohnaná do krajnosti, může zavést citlivého jedince.“CinemArt Oficiální text distributora.

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit