Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Chrámový sbor Velešín - Česká mše vánoční J. J. Ryby

26. prosince od 19.30 hodin ve Společenském sále Lázní Aurora, vstupné 120,-Kč/os. Vstupenky je možné zakoupit v Infocentru Lázní Aurora a na recepci Bertiných lázní. Těšíme se na Vás !

Datum konání akce:26.12.2018
Čas konání:19:30 - 20:30
Cena:120 Kč
Místo:
Organizátor:Slatinné lázně Třeboň s.r.o.

Chrámový sbor Velešín

Chrámový sbor Velešín při kostele svatého Václava má své kořeny od nepaměti. Přesnější informace v kronice sboru se nacházejí až od dvacátých let minulého století.

            Novodobé dějiny sboru se pojí se jménem nynější sbormistryně Marie Peškové – od roku 1977 - kdy sbor měl cca 20 členů. Koncem osmdesátých let má už sbor na čtyřicet členů a jeho repertoár zasahuje do náročnějších oblastí církevní hudby.          

Největší rozkvět sbor doznal až po listopadu roku 1989. Otvírají se hranice a tím i možnosti sboru navázat kontakty s podobnými zahraničními tělesy.

            V roce 1995 vzniká při sboru i malý smyčcový orchestr. Sbor vystupuje především v Jihočeském regionu v místech jako jsou kláštery ve Zlaté Koruně, Vyšším Brodě, Nových Hradech, nebo kostely v České Krumlově, Písku, Bechyni, Jindřichově Hradci, Hluboké, Českých Budějovicích, Třeboni ( domácí Velešín snad není ani třeba zmiňovat ). Vystupuje i na dalších místech republiky, např. v Karlových Varech, Plzni, Nové Říši, Velehradě, v katedrále sv. Víta a ve Strahovském klášteře v Praze a dalších.

            V zahraničí sbor vystupoval především v Rakousku ve Vídni, Zwettlu, Kremsmünsteru, Ohlsdorfu a dalších, v Německu např. v Altöttingu, Singenu, ve Švýcarsku ve Weinfeldenu a na ostrově Mainau, v holandském Leensu a okolí, v polské Lodži, na Slovensku v Košicích, v srbském Bělehradě.

            Od začátku devadesátých let se vytvořila tradice výročních koncertů. V průběh času zazněla díla jako je Korunovační mše C dur a Requiem W.A.Mozarta, Svatováclavská mše V.Říhovského, Gloria A.Vivaldiho, Te Deum a Mše G dur J. Haydna, Koncert pro mandolinu a orchestr A.Vivaldiho, Stabat Mater, Te Deum a mše D dur Antonína Dvořáka, Missa solemnis Charlese Gounoda, Requiem c mol L. Cherubiniho, Te Deum G. Biseta a další.

            I když Chrámový sbor a orchestr Velešín řídí a diriguje především paní Marie Pešková, pracoval a pracuje sbor i s jinými dirigenty ( např. O. Kukalem, P. Chromčákem, S.Vavřínkem, J. Hrůšou, T. Netopilem, M. Pešíkem, Kazunori Masudou a dalšími ).

V současné době má Chrámový sbor Velešín okolo 45 členů sboru a 15 členů orchestru a tento počet ho řadí mezi největší sborová tělesa svého druhu v Jižních Čechách.

 


Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit