Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Barbara Ritterbusch Nauwerck

Zveme vás na výstavu bioložky a výtvarnice Barbary Ritterbusch Nauwerck DŘEVO – již 400 milionů let – INTERPRETACE, která bude k vidění v Domě Štěpánka Netolického od 14. října do 2. prosince 2018. Vernisáž výstavy se uskuteční v sobotu 13. října od 14:00.

Datum konání akce:13.10.2018 - 2.12.2018
Čas konání:00:00
Cena:0 Kč
Místo:
Organizátor:Dům Štěpánka Netolického
Více informací:další info

Dřevo roste a roste a roste – odpradávna. Věděli to již stavitelé domů na kůlech v mladší době kamenné, kteří žili u jezera Mondsee v Horním Rakousku. Mohli se díky tomu usadit a zůstat na jednom místě. Věděl to i Aristoteles, který se tímto tématem zabýval, když vysvětloval dynamiku neustálého vzniku a zániku jako princip přírody přesahující všechny zákony. A patrné je to ostatně i na samotném růstu dřeva – jeho letokruhy, jeho rytmus patří k základním formám lidského vnímání. Pokaždé jinak a nikdy ne stejně. To je v přírodě uměním. Příroda sama je umělkyní. Malíř Albrecht Dürer k tomu říká: „Neboť pravé umění je pevně zakotveno v přírodě. Kdo ji dokáže nakreslit, ten ji ovládá.“

Barbara Ritterbusch Nauwerck představí v Třeboni průřez svou uměleckou tvorbou – práci se dřevem, v níž reflektuje tyto ideje a pokouší se je různými způsoby interpretovat.

Barbara Ritterbusch Nauwerck (*1944) je doktorkou přírodních věd, studovala je v Gießenu, Kielu a v Berlíně. Na Svobodné univerzitě v Berlíně a Technické univerzitě v Berlíně se věnovala pedagogické a vědecké činnosti v oboru ekologie a limnologie. Působila také jako vědecká pracovnice na Limnologickém ústavu Rakouské akademie věd v Mondsee, poté byla nezávislou badatelkou v oboru ekologie tekoucích vod se specializací – břehy jezer v oblasti Salzkammergut. V roce 2012 získala Zemskou cenu Horního Rakouska za ochranu životního prostředí a jeho trvalé udržitelnosti.

Práci se dřevem se věnuje od roku 1989. Měla řadu výstav v Rakousku, Německu i České republice. V roce 1998 uspořádala výstavu o ekologii břehu jezera Mondsee v Českých Budějovicích.

 


Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit