Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Třeboňská nocturna: Pocta Emě Destinnové

Datum konání akce:16.7.2022
Čas konání:19:30 - 20:30
Místo:Nádvoří městského úřadu
Organizátor:Třeboňská nocturna
Více informací:další info

Pocta Emě Destinnové

Eva Hornyáková / Slovensko – soprán                                          

Filharmonie Hradec Králové                                            

Miriam Němcová – dirigentka                                           

 

 

Program:

Antonín Dvořák (1841–1904)

Armida – předehra k opeře

„Za štíhlou gazelou“ - árie Armidy z 1. jednání stejnojmenné opery

Rusalka – předehra k opeře

„Měsíčku na nebi hlubokém“ - árie Rusalky z 1. jednání stejnojmenné opery

 

Bedřich Smetana (1824–1884)

Furiant z opery Prodaná nevěsta

„Ach, jaký žal… Ten lásky sen“ - recitativ a árie Mařenky z 3. jednání opery Prodaná nevěsta

 

Petr Iljič Čajkovskij (1840–1893)

Polonéza z opery Evžen Oněgin

„Puskaj, pogibnu ja… Ja vam pišu“ - árie Taťány z 1. jednání opery Evžen Oněgin

 

p ř e s t á v k a

 

Giuseppe Verdi  

Nabucco - předehra k opeře 

 

Giacomo Puccini (1858–1924)

„O mio babbino caro“ - árie Lauretty z opery Gianni Schicchi

La legenda - intermezzo 2. jednání z opery Víly

 „Un bel dì, vedremo“ - árie Čo-Čo San z 2. jednání z opery Madama Butterfly

Intermezzo (předehra) z 3. dějství opery Edgar

 

Francesco Cilèa (1866–1950)

„Io son l’umile ancella“ - árie Adriany Lecouvreur z 1. jednání stejnojmenné opery

 

Georges Bizet   

Carmen - předehra k opeře 

 

Charles Gounod (1818–1893)

„O, Dieu! Que de bijoux… Ah! je ris de me voir si belle“ - recitativ a árie Markétky z 3. jednání opery Faust a Markétka

Eva Hornyáková vystudovala zpěv na Konzervatoři v Košicích a Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. S úspěchem se účastnila mezinárodních pěveckých soutěží v Drážďanech, Athénách, Bayreuthu, ve Vídni aj. V roce 2006 debutovala ve Slovenském národním divadle v Bratislavě a stala se jeho sólistkou. Vystupovala ve Španělsku, v Německu, se souborem své domovské scény na Kypru a v Japonsku. Na open air festivalu v rakouském Gars am Kamp ztělesnila roli Mařenky v tamní incenaci Prodané nevěsty a Micaelu v Bizetově Carmen. K jejím rolím lyrického oboru patří Mimi v Madame Butterfly, Pamina v Kouzelné flétně, za roli Markétky v Gounodově Faustu získala Cenu operní kritiky časopisu Hudobný život. Koncertní repertoár Evy Hornyákové zahrnuje díla G. Mahlera, J. Brahmse, L. v. Beethovena, G. Verdiho, A. Dvořáka aj.

 

Miriam Němcová absolvovala obor dirigování na Akademii múzických umění v Praze u Václava Neumanna a studijní pobyty u Helmutha Rillinga na Bachově akademii ve Stuttgartu. Působila v Komorní opeře Praha, u Karlovarského symfonického orchestru, jako šéf opery v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, ve Státní opeře Praha. Od roku 1995 je Miriam Němcová vedoucí oddělení dirigování na Pražské konzervatoři a řídí její Symfonický orchestr. Několikrát vedla mezinárodní dirigentské kurzy. Působila a působí jako hostující dirigentka v tuzemsku i v zahraničí, jako umělecká šéfka orchestru Praga Sinfonietta, pěveckého sboru Vox Pragae a Českého národního sboru, jako stálý host Filharmonie Hradec Králové. 

 

Filharmonie Hradec Králové byla založena v roce 1978 pod názvem Orchestr města Hradec Králové, o rok později bylo těleso přejmenováno na Symfonický orchestr Hradec Králové, v roce 1987 na Státní symfonický orchestr Hradec Králové, současný název nese od roku 1993. Významné období tělesa je spojeno se jménem Františka Vajnara, který byl jeho šéfdirigentem v letech 1991-2001. Vajnarovým nástupcem se stal v letech 2001-2012 Ondřej Kukal, 2012-2018 Andreas Sebastian Weiser. Od sezóny 2018/2019 je šéfdirigentem orchestru švýcarský dirigent Kaspar Zehnder. Filharmonie účinkuje na významných domácích festivalech (Pražské jaro, Smetanova Litomyšl, Janáčkovy Hukvaldy, Český Krumlov aj.), na evropských pódiích ve Vídni, v Lipsku, Ženevě, Antverpách, Düsseldorfu, Hamburku aj., hostuje v Belgii, Francii, Itálii, Polsku, Španělsku a Švýcarsku. Nahrává pro české i zahraniční labely a pro Český rozhlas. Od roku 2005 pořádá orchestr ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava festival Hudební fórum Hradec Králové, v jehož rámci provedl české premiéry děl Alfreda Schnittkeho, Krzysztofa Pendereckého, Hanse Wernera Henzeho, Sofie Gubajduliny, Arvo Pärta a dalších.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

Jan Kypet Šmíd zve na besedu o Indii

25. dubna v 18.00
Jan Kypet Šmíd se s vámi podělí o fascinující zážitky a dojmy z cesty po Severní Indii. Během svého putování prozkoumal nejen krásu krajiny, ale i rozmanitost kultur, tradic a životního stylu, které tuto část Indie charakterizují. Jan vám na besedě v Domě Štěpánka Netolického přiblíží nejenom vizuální bohatství této oblasti, ale i své osobní příběhy a setkání s místními lidmi.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit