Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Třeboňská nocturna: Epoque Quartet a Dasha

Datum konání akce:15.7.2022
Čas konání:19:30 - 20:30
Místo:Nádvoří městského úřadu
Organizátor:Třeboňská nocturna
Více informací:další info

Ellaboration                                                                          

Dasha

Epoque Quartet

- David Pokorný (vl), Vladimír Klánský (vl), Vladimír Kroupa (vla), Vít Petrášek (vcl)

Program:

Duke Ellington / Juan Tizol – Caravan

Ron Miller / Orlando Murden / Stevie Wonder – For Once in My Life

Richard Rodgers / Lorenz Hart - My Funny Valentine

Duke Ellington / Eddie DeLange / Irving Mills - Solitude

Cole Porter – Too Darn Hot

Harold Arlen / Yip Harburg – Over the Rainbow

Jan Kučera - Zrození

Fabian Andre / Gus Kahn – Dream a Little Dream of Me

Sholom Secunda / Jacob Jacobs - Bei Mir Bistu Shein

Cole Porter -  I Hate Men

George Gershwin / Ira Gershwin – Someone to Watch Over Me

Cole Porter - So in Love

Richard Rodgers / Lorenz Hart – This Can´t be Love

 

ELLABORATION

Název nového projektu zpěvačky Dashy a uskupení Epoque Quartet odkazuje k fenoménu Elly Fitzgerald. Právě písně proslavené touto jazzovou ikonou, jsou materiálem, který je zde rozváděn, neboli laborován do nových, neotřelých poloh. Specifický a úžasně komplexní zvuk spojení smyčcového kvarteta s nejrůznějšími perkusemi (hangdrum, vibrafon, cajon) u kterých exceluje Šimon Veselý, dává prostor naší přední zpěvačce Dashe předvést svou výjimečnost na zase trochu jiném poli, než jsme u ní zvyklí. Autorem většiny úprav je aranžérský mág Alexey Aslamas.

 

 

DASHA

Absolvovala Státní konzervatoř v Praze a v roce 2005 dále studovala na Berklee College of Music v americkém Bostonu. Řadu let působí jako dvorní vokalistka Karla Gotta. Sólově vystupuje v televizních pořadech (např.Stardance) a koncertuje s kapelou Pajky Pajk a Moondance Orchestra. Na svém kontě má taktéž několik symfonických projektů s Martinem Kumžákem, který je autorem aranží a chopil se  take dirigentské hůlky, například Dasha symphony, Oratorium Svatého Václava nebo Michael Jackson Symphony. Ztvárnila titulní roli v muzikálu Popelka, Ofélii v české i anglické verzi muzikálu Hamlet, Miu v Galileovi ,postavu židovské dívky Rebeky v muzikálu Golem. Zahrála si role Angeliky a Mony Lisy ve stejnojmenných muzikálech, Katariny i Carmen v alternaci s Lucií Bílou v muzikálu Carmen. Vidět ji stále můžete na prknech Hudebního divadla Karlín  v muzikálu Eltona Johna –Aida nebo v hlavní roli Bonie and Clyde či v muzikálu Iago , Janka Ledeckého. Za roli Máří Magdaleny v muzikálu Jesus Christ Superstar se stala držitelkou ceny Thálie za rok 2010. Na vlnách Dvojky Českého rozhlasu pravidelně uvádí společně s Janem Smigmatorem pořad Klub Evergreen. V roce 2017 vydala u Supraphonu CD s názvem Konečně za které obdržela 11.4. 2018 zlatou desku.

V roce 2020 opět ve spolupráci se Supraphonem vydala další album Dasha Symphony.

 

Multižánrový Epoque Quartet v roce 2019 oslavil 20 let od svého založení. Během této doby si našel pevné místo na české a evropské hudební scéně, výrazně posunul hranice kvartetního repertoáru a vyprofiloval se ve špičkový soubor, který je zván ke spolupráci celou řadou skvělých hudebníků z různých odvětví muzikantské branže.

Z výčtu nejzajímavějších projektů jmenujme turné s Danem Bártou a Ilustratosphere, spolupráci s kapelami Monkey Business, Tatabojs, Clarinet Factory, nebo koncerty a nahrávky s Michalem Pavlíčkem, Gregory Porterem, Lenkou Dusilovou, Robertem Balzarem, Dashou, Ondřejem Brzobohatým, Tomášem Klusem, Jiřím Kornem, Matějem Ruppertem, na poli klasičtějším pak s Dagmar Peckovou, Danielem Hopem, Radkem Baborákem, Ivanem Klánským, Adamem Plachetkou a dalšími.

V roce 2020 byla kompliační deska souboru „20 let Epoque Quartet“ ohodnocena jako nahrávka roku v kategorii crossover v rámci udílení prestižních cen Classic Prague Awards. V ten samý večer obdrželo kvarteto i ocenění „Klasika roku“ za jeho výroční koncert v pražské Lucerně.

Mezi velmi aktuální počiny patří oceňované CD „Epoque Quartet plays Jan Kučera“ , které shrnuje dlouholetou spolupráci autora se souborem a které bylo nominováno na cenu Anděl 2018. Dále pakv New Yorku pokřtěné CD  „Flow“ s kanadským klavíristou  a skladatelem Davidem Braidem, se kterým EQ podnikl koncertní turné po Číně.  CD „Flow“ se ocitlo v užší nominaci na prestižní kanadské ocenění Juno Award.  V roce 2018 soubor obdržel první pozvání k účinkování na festivalu Pražské jaro. Širokému publiku je EQ známý také svým účinkováním v populární televizní show Stardance.

Čerstvým projektem je CD „Komplot“ natočené a vydané v roce 2021 během koronakrize s předním českým klarinetistou Irvinem Venyšem.

V letošním roce je ústředním tématem projekt Ellaboration, kde EQ společně se zpěvačkou Dashou zpracovává slavné písně neméně slavné jazzové ikony Elly Fitzgerald.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

Jan Kypet Šmíd zve na besedu o Indii

25. dubna v 18.00
Jan Kypet Šmíd se s vámi podělí o fascinující zážitky a dojmy z cesty po Severní Indii. Během svého putování prozkoumal nejen krásu krajiny, ale i rozmanitost kultur, tradic a životního stylu, které tuto část Indie charakterizují. Jan vám na besedě v Domě Štěpánka Netolického přiblíží nejenom vizuální bohatství této oblasti, ale i své osobní příběhy a setkání s místními lidmi.

Výstava Oči dokořán 2024

5. dubna - 2. května
Téměř dvě stovky výtvarných prací poslali do krajského kola soutěžní přehlídky Oči dokořán žáci osmnácti základních uměleckých škol z celého Jihočeského kraje. Odborná porota vybírala mezi jednotlivými plošnými prostorovými pracemi, výtvarnými řadami a projekty, fotografickými cykly i multimediálními soubory. Nejlepší díla budou od 5.4. do 2.5. 2024 vystavena v Domě Štěpánka Netolického.

... přejít do archivu aktualit