Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Tato stránka není veřejná !

Třeboňská nocturna netradičně v neděli

Třeboňská nocturna letos začnou trochu netradičně. Na rozdíl od předchozích ročníků se už v neděli 7. července v Divadle J. K. Tyla představí Duo Lioren z Rakouska a český soubor Francisextet. Vystoupení skvělých mladých hudebníků bude jistě příjemným vstupem do letošního 16. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu. VSTUP ZDARMA.

Datum konání akce:7.7.2019
Čas konání:19:30 - 21:00
Cena:0 Kč
vstup zdarma
Místo:
Organizátor:p. Končický
Více informací:další info

Soubor Francisextet vznikl v létě 2014 čistě jako studentské uskupení, ze kterého se však postupem času vymaňuje tak, jak se jeho členové stávají profesionálními hudebníky s ukončeným vysokoškolským vzděláním v oblasti hudby. Francisextet je z pěti šestin tvořen bývalými či stále ještě současnými členy českobudějovické konzervatoře, avšak profesní a edukační povinnosti všechny příslušníky tělesa rozprášily po celé České republice. Za čtyři roky svého působení soubor posbíral několik úspěchů, například v roce 2015 se stal absolutním vítězem rozhlasové soutěže Concerto Bohemia 2015. Soubor se soustředil z velké části na interpretaci hudby 20. století, která vznikla ve frankofonním prostoru. Snaží se také stimulovat soudobé české hudební skladatele tvorbou kompozic přímo pro toto těleso, napaříklad Jana Meisla, Sylvii Bodorovou a Miloše Štědroně. Na repertoáru souboru se vyskytují Francis Poulenc, Leo Smit, Maurice Ravel, Jean Françaix, Igor Stravinskij, ale i starší skladatelé - Gabriel Fauré či Antonín Dvořák.

Duo Lioren založila rakouská cellistka Maria Lydia Mayr a chilský kytarista Felipe Celis Catalán poté, co spolu v červnu roku 2017 procestovali Chile. Poprvé se setkali už za studií na univerzitě Mozarteum v Salzburku. Inspirací pro jejich současné vystoupení „Sueńo el Sur” (Sním o jihu) je obrovská různorodost jihoamerické folklórní hudby ze zemí jako Argentina, Brazílie, Chile, Kolumbie a Venezuela. Tato hudba vyniká bohatou harmonií, rytmickou sofistikovaností a nezaměnitelným temperamentem. Mayr s Catalánem zakomponovali všechny tyto aspekty do pečlivých aranžmá pro cello a kytaru. V jazyce indiánů z kmene Selknam znamená Lioren „světlo”. Jedná se o dnes již zaniklou kulturu z nejjižnějšího cípu Chile, jejíž nositelé po staletí křižovali Patagonii. V 19. století však byli vyvražděni a jejich kultura zanikla. Duo Lioren doufá, že prostřednictvím hudby nyní znovu oživí energii i ona světýlka těchto původních obyvatel a jejich fascinující kultury.


Tato stránka není veřejná !
Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční hrkání v Třeboni

28. - 30. března
V Třeboni již pátým rokem budou doplňovat velikonoční obřady v místním chrámu sv. Jiljí a Panny Marie Královny tematicky zaměřené průvody hrkání. Cílem je přenést atmosféru křesťanských Velikonoc do veřejného prostoru.

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit