Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

4. Abonentní koncert zimního cyklu TN

Datum konání akce:26.1.2023
Čas konání:19:00 - 20:30
Místo:Divadlo J. K. Tyla
Organizátor:Spolek Třeboňská nocturna
On-line:Akce již proběhla a nelze se přihlásit

4. ABONENTNÍ KONCERT – čtvrtek 26. ledna 2023

„Progresivní klavírní trio“

Trio Euterpé

Olga Šroubková – housle
Štěpán Filípek – violoncello
Ondrej Olos – klavír

 

Program:

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809–1847)
Klavírní trio č. 1 d moll, op. 49
Molto Allegro agitato
Andante con moto
Scherzo
Finale

Franz Schubert (1797–1828)

Klavírní trio Es dur, op. 100 (D 929)
Andante con moto (2. věta)

 

Dmitrij Šostakovič (1906–1975)
Klavírní trio č. 2 e moll, op. 67
Andante. Moderato
Allegro con brio
Largo
Allegretto

Trio Euterpé je nový hudební projekt, který vznikl díky komornímu setkání tří vynikajících muzikantů, houslistky Olgy Šroubkové, violoncellisty Štěpána Filípka a klavíristy Ondreje Olose v květnu roku 2021. Původně jednorázové setkání se záhy rozvinulo do stabilně fungujícího uměleckého souboru, který se profiluje jak v provádění skladeb klasických, tak modernějších. Přestože ansámbl funguje teprve krátce, stihl již odehrát řadu koncertů a zároveň pro Český rozhlas natočit skladby Franze Schuberta a Miloslava Ištvana.

Olga Šroubková (*1993) je jednou z mezinárodně nejúspěšnějších českých houslistek posledních let. K jejím největším úspěchům patří vítězství v čínské Chengdu International Violin Competition (1. cena) a v soutěži Pražského jara (1. cena). Absolvovala Gymnázium Jana Nerudy s hudebním zaměřením a poté Pražskou konzervatoř v roce 2014 ve třídě prof. Jiřího Fišera. Roku 2021 získala titul MA na Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover, kde studovala pod vedením prof. Adama Kosteckiho. Olga Šroubkobá je kromě již zmíněných vítězství laureátkou řady českých i mezinárodních soutěží, např. BRAVO! (1. cena); Soutěž Nadace Bohuslava Martinů (1. cena); Shanghai Isaac Stern International Violin Competition (2. cena). Jako sólistka vystupovala s předními českými a slovenskými orchestry, mj. PKF – Prague Philharmonia, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Karlovarský symfonický orchestr, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Státní filharmonie Košice aj. Úspěšně spolupracovala s předními dirigenty jako je Michael Stern, Julian Rachlin, Petr Altrichter, Radek Baborák, Douglas Bostock, Nuno Coelho, Alexandra Arrieche, Leoš Svárovský, Jiří Bělohlávek, Andrea Barizza, Chuhei Iwasaki, Jiří Rožeň aj. Účinkovala na mnoha významných festivalech – např. MHF Dvořákova Praha, MHF Pražské Jaro, NF Smetanova Litomyšl, Allegretto Žilina, MHF Leoše Janáčka, Film Music Prague, Ticino Musica International Classic aj.

Violoncellista a skladatel Štěpán Filípek (*1981) v současnosti patří k progresivním českým umělcům. Jeho hra je ceněna pro širokou škálu barev a emocí. Pro svou interpretační všestrannost je častým hostem hudebních festivalů, k vrcholům posledních let patří např. vysoce hodnocený recitál v rámci festivalu Moravský podzim, vystoupení na přehlídce So klingt die Gegenwart! v Berlíně, nebo prestižní koncert pořádaný velvyslanectvím ČR ve Washingtonu. Jeho provedení Šostakovičovy Violoncellové sonáty označila odborná kritika jako „bezchybnou dramatickou jízdu od začátku do konce“. Absolvoval violoncello Pražské konzervatoři a na Hudební fakultě JAMU. Později vystudoval též kompozici na Konzervatoři Brno. Jako komorní hráč Štěpán Filípek v posledních letech participoval na formování ansámblů Miloslav Ištvan Quartett, Solaris3, Opera Trio a Tango Quartetto Re Campo. Kromě toho dlouhodobě spolupracuje s Českým rozhlasem na dokumentaci současné tvorby pro violoncello. Mnoho hudebních festivalů pozvalo Štěpána Filípka jako sólistu, komorního hráče, nebo mu uvedlo skladbu (Moravský podzim, Janáček Brno, Forfest, Hudební současnost, Setkávání Nové hudby, So klingt die gegenwart!, Melos-Éthos, Expozice Nové hudby a další). Některé osobnosti světa klasické hudby Filípkovi dedikovaly svá díla – František Emmert, Radomír Ištvan, Jana Vöröšová, David Carpenter, Barry Wan aj. Hraje na mistrovský nástroj zvaný „Imperio“ z dílny brněnského houslaře Jana Husa Bursíka.

Ondrej Olos (*1984), původem slovenský dirigent a klavírista, vystudoval v letech 1998–2003 dirigování na konzervatoři v Žilině a v roce 2008 ukončil studium na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. V roce 2006 obdržel cenu Leoše Janáčka za nastudování komorní verze opery Příhody lišky Bystroušky v Komorní opeře JAMU. Pro festival Janáček Brno 2008 nastudoval s posluchači JAMU Janáčkovu Její pastorkyňu v původní verzi z roku 1904. V Janáčkově opeře Národního divadla Brno působí jako korepetitor, asistent dirigenta a od roku 2009 jako dirigent inscenací – např. Čajkovského Evžena Oněgina, Verdiho Macbetha a Nabucca, od Janáčka Příhody lišky Bystroušky, Netopýra Johanna Strausse, Dvořákovu Rusalku, Rossiniho Lazebnía sevillského, Pucciniho Toscu a Turandot, Alice In Bed Ivana Medka, Bizetovu Carmen ad. Ve Slovenském národním divadle v Bratislavě dirigoval Janáčkovy opery Její pastorkyňa a Věc Makropulos, v Košicích Poulencovy Dialogy karmelitek, v dánském Aarhusu Janáčkovu Káťu Kabanovou. Mimo to je pravidelným hostujícím dirigentem řady českých a slovenských orchestrů – Symfonický orchestr Slovenského rozhlasu v Bratislavě, Pražská komorní filharmonie, Filharmonie Brno, Moravská filharmonie Olomouc, Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín ad. Je aktivní také jako klavírista, přičemž se prezentuje především v komorních ansámblech, s nimiž realizoval řadu festivalových vystoupení i vysoce hodnocených studiových nahrávek (např. Štěpán Filípek & Ondrej Olos: František Emmert – kompletní tvorba pro violoncello a klavír, nebo Opera Trio: Emmert/Dlask/Nota/Demoč – Works for Oboe Trio).


Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční hrkání v Třeboni

28. - 30. března
V Třeboni již pátým rokem budou doplňovat velikonoční obřady v místním chrámu sv. Jiljí a Panny Marie Královny tematicky zaměřené průvody hrkání. Cílem je přenést atmosféru křesťanských Velikonoc do veřejného prostoru.

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit