Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Město Třeboň

Jihočeské město Třeboň je půvabné starobylé město s téměř 8,5 tisíci obyvateli. Leží nedaleko rakouských hranic, mezi Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, v okouzlující mírně zvlněné krajině Třeboňské pánve, v krajině s hlubokými lesy, rozsáhlými loukami a bezpočtem velkých i malých rybníků.


Město Třeboň
4.10.2018 11841x O Třeboni

Pro jedinečnou krásu svého historického jádra byla Třeboň v roce 1976 prohlášena městskou památkovou rezervací a od roku 1960 má statut lázeňského města. Díky kulturní a lázeňské tradici, díky svému bohatství historických památek i přírodních krás a poloze uprostřed Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko a biosférické rezervace UNESCO, se stala vyhledávaným cílem turistů z domova i z celého světa a jednou z nejpopulárnějších destinací v rámci České republiky.
Město Třeboň má osm místních částí. Šest z nich – Branná, Břilice, Holičky, Nová Hlína, Přeseka a Stará Hlína, jsou vesnice přičleněné k městu. Samotné město je rozděleno na městské části Třeboň I, zahrnující historické centrum a území na východ od něj, a Třeboň II, rozprostírající se na jih a severozápad.

Městský znak

Původní starý znak města Třeboně je na pečetích doložen již od 14. století. Svůj současný vzhled získal roku 1556. Na modrém štítě je nízká stříbrná hradební zeď zakončená cimbuřím. Za ní vystupují dvě stříbrné věže. Každá z věží má velké gotické okno v dolním poschodí a dvě menší okna v horním patře, cimbuří a červenou střechu se zlatou makovicí. Mezi věžemi je nad hradbou umístěn stříbrný štít s červenou rožmberskou pětilistou růží a stejné znamení je i na korouhvi.