Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Z Borovan až za Madagaskar - adventní putování za vanilkou

Městský úřad Třeboň, odbor životního prostředí Vás zve ve středu 15. února 2017 v 19 hodin do přednáškových prostorů Domu Štěpánka Netolického v Třeboni na přednášku „Z Borovan až za Madagaskar - adventní putování za vanilkou“- cestovatele, publicisty, ale hlavně zahradníka Pavla Chlouby.

Datum konání akce:15.2.2017
Čas konání:19:00 - 20:30
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického
Organizátor:Václava Fliegelová, odbor životního prostředí

A krátká pozvánka samotného Pavla Chlouby:

Když jsem studoval zahradnictví na střední škole a učil jsem se pokojové rostliny, snil jsem o tom spatřit je ve svém přirozeném prostředí. Na svůj sen jsem za celé ty roky nezapomněl a pořád doufal, že si jej někdy splním. Naopak, stále se rozrůstal a k tropickým fikusům či krotonům a orchidejím jsem si přidával akácie, palmy, kapradí a hlavně užitkové rostliny. Snil jsem o tom, abych mohl rozmlouvat s farmáři, kteří pěstují tropické ovoce a vzácné koření, ale i o deštném lese, savanách a polopouštích, kde rostou vzácné rostliny, jedinečné stromy a kde se nachází panenská, člověkem nepoškozená divoká krajina.
Pro svoji cestu jsem si po dlouhém uvažování vybral malinkatý ostrůvek v Indickém oceánu, ještě pořádný kus cesty za bájným Madagaskarem. Tento ostrov se jmenuje Reunion a všechny moje podmínky naprosto splňoval. Navíc je to místo, kde se pěstuje jedna z nejkvalitnějších vanilek na celém světě. A za ní jsem se vydal, abych lépe poznal její fascinující příběh, který se tam dodnes odehrává.
Proto si vás dovoluji pozvat na vyprávění o této cestě. Budu vám vyprávět nejenom o vanilce a mých milovaných rostlinách, ale také o místních lidech, krajině, skvělém jídle i jedné z nejaktivnějších sopek naší planety. Srdečně vás zvu. A těším se na vás.
Pavel Chlouba

 

 

 


Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční hrkání v Třeboni

28. - 30. března
V Třeboni již pátým rokem budou doplňovat velikonoční obřady v místním chrámu sv. Jiljí a Panny Marie Královny tematicky zaměřené průvody hrkání. Cílem je přenést atmosféru křesťanských Velikonoc do veřejného prostoru.

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit