Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Třeboňská nocturna – Tónobraní


Jiří Dědeček
Miluše Šplechtová
Jan Hrušínský
Prof. Jiří Hlaváč

Datum konání akce:23.1.2014
Čas konání:19:00 - 20:30
Cena:160 Kč
Místo:Divadlo J.K.Tyla
On-line:Akce již proběhla a nelze se přihlásit

 

Tónobraní s Jiřím Hlaváčem, Jiřím Dědečkem a jejich hosty, bude věnováno zamyšlení o literatuře, umění, kultuře, kulturnosti a všemu co v sobě ukrývá slůvko poznání. Setkání se ovšem ponese i v duchu úsměvnosti a zábavnosti, přestože nám na začátku nikdo neslíbil, že život bude radostný a veselý. To už musíme zvládnout sami.....


Vše dobré
Jiří Hlaváč

Jiří Dědeček

Český písničkář, básník, textař, překladatel a autor četných rozhlasových a televizních pořadů. V letech 1973 – 85 tvořil a vystupoval ve dvojici s Janem Burianem.
Od roku 1964 žije v Praze. Po maturitě roku 1971 a roce studia žurnalistiky přešel na obor knihovnictví a vědecké informace na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, který absolvoval v roce 1976; v letech 1983–1988 vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Po roční vojenské službě pracoval v letech 1977–1983 v Pražské informační službě jako tlumočník z francouzštiny, od té doby je ve svobodném povolání. Roku 1984 se oženil s publicistkou a spisovatelkou Terezou Brdečkovou; mají dvě dcery. Od roku 2001 externě vyučuje tvůrčí psaní na Literární akademii.
25. dubna 2006 byl Jiří Dědeček zvolen předsedou Českého centra Mezinárodního PEN klubu.
V 70. letech byl Jiří Dědeček dorosteneckým mistrem ČSSR ve veslování na skifu.

Dědeček je členem Čestné rady ekologického sdružení Děti Země a od roku 2005 členem jeho komise pro udělování anticeny Ropák roku; podporuje též Hnutí DUHA a nadaci Řetěz lásky k dětem, která bojuje proti dětskému kouření.

 

Jan Hrušínský

Narodil se jako mladší syn vynikajícího českého herce Rudolfa Hrušínského. Na jevišti stál poprvé v 5 letech a už od té doby bylo jasné, že půjde ve stopách svého otce. Po úspěšném ukončení studia pražské konzervatoře začal účinkovat v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Zde se setkal se svou pozdější manželkou Miluší Šplechtovou. Od roku 1984 do roku 1990 byl členem pražského Realistického divadla. Poté působil krátce v Divadle Na zábradlí, spolupracoval s divadlem Rokoko a Divadlem v Řeznické. Jednu dobu též spolupracoval s Divadlem ABC. Nakonec se rozhodl volně navázat na rodinnou tradici a v roce 2002 založil vlastní Divadelní společnost Jana Hrušínského.

Jeho filmový debut se odehrál v roce 1970 po boku svého otce ve filmech Případ Mauricius a Lítost. Poté se objevil coby Orlík v Babičce (1971) a o rok později už hrál hlavní roli v oblíbené komediální pohádce Dívka na koštěti. Dále v 70. letech následovala série Můj brácha má prima bráchu a Brácha za všechny peníze, poté Boty plné vody a také role prince v pohádce Jak se budí princezny. Objevil se též jako Pepan ve zdařilém Kachyňově filmu Lásky mezi kapkami deště.

Miluše Šplechtová
Narodila se v Mostě, vystudovala Pražskou konzervatoř a poté získala první stálé angažmá v Činoherním studiu v Ústí nad Labem (1981-1985), které se dlouhodobě těšilo dobré pověsti jako progresívní divadelní scéna. Šplechtová v Ústí hrála například v Komedii masopustu, Hedě Gablerové nebo Čechovových Třech sestrách.

V polovině 80. let se Miluše Šplechtová vrátila do Prahy a v letech 1985-1991 byla herečkou Realistického divadla Zdeňka Nejedlého. Také tady na ni čekaly významné role (Její pastorkyňa, Aucassin a Nicoletta), za svou kreaci May ve hře Láskou posedlí získala v roce 1989 Cenu Divadelních novin.

Po zániku Realistického divadla získala angažmá v činohře Národního divadla. Hned po nástupu se na naší první scéně uvedla hlavní rolí v Pygmalionu, další velké role hrála v Racinově klasickém dramatu Britannicus, v Shakespearových hrách Zimní pohádka a Sen noci svatojánské nebo v divácky úspěšném představení Sluha dvou pánů.
V současné době je v angažmá v Divadle na Jezerce, kde je členem Divadelní společnosti Jana Hrušínského. Zde exceluje v představeních jako Zahraj to znovu, Same, Charleyova teta nebo Mandragora.

V televizi jsme ji mohli vidět v poslední řadě Nemocnice na kraji města (2008), v současné době pak v Cestách domů. Miluše Šplechtová se věnuje také dabingu, její hlas zaznívá z řady zahraničních filmů (častěji namluvila například Kim Basingerovou) i televizních seriálů.

_


Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční hrkání v Třeboni

28. - 30. března
V Třeboni již pátým rokem budou doplňovat velikonoční obřady v místním chrámu sv. Jiljí a Panny Marie Královny tematicky zaměřené průvody hrkání. Cílem je přenést atmosféru křesťanských Velikonoc do veřejného prostoru.

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit