Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Přednáška Rožmberská hrobka – příběh hledání

Srdečně vás zveme na přednášku Rožmberská hrobka – příběh hledání, která se uskuteční v úterý 21. února od 19:00 v Domě Štěpánka Netolického. Přednáška se bude zabývat průzkumem Rožmberské hrobky, který byl proveden v roce 2011, v předvečer čtyřstého výročí úmrtí Petra Voka z Rožmberka.

Datum konání akce:21.2.2017
Čas konání:19:00 - 20:30
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického

Celý příběh začíná již hluboko ve 13. století. Tehdy se první doložený Rožmberk – Vok I. rozhodl (za legendami opředených souvislostí) založit cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě – jako rodovou nekropoli. První doložená zmínka o klášteře je z r. 1259. Vlastní rožmberská hrobka byla dokončena patrně již někdy na počátku 14. století. Po dlouhých 300 let jsou v těchto místech pohřbíváni rožmberští vladaři a jejich rodinní příslušníci. Roku 1611 umírá poslední z rodu – Petr Vok a jak píše rožmberský kronikář, zaplnila jeho rakev to poslední místo v hrobce. Protože už nebylo důvodu do hrobky dále vstupovat, byl vchod do ní zavalen velkým kamenem a postupem času se zapomnělo, kde přesně byla a jak vypadala. To také vedlo ke vzniku mnoha (někdy až fascinujících) legend. Ta nejznámější pochází s pera Bohuslava Balbína, který popisuje, že vladaři rodu nejsou pochováni v rakvích, ale sedíc u kulatého stolu, jako u sněmu. K tomu se občas dodává, že stůl (nebo alespoň židle) jsou z ryzího zlata apod.

Pokusy najít rožmberskou hrobku jsou zaznamenávány již v průběhu 19. století. Skutečný průnik do hrobky proběhl až v r. 1902. Tehdy lidé do hrobky nahlédli, ale nevěřili, že je to ona bájná hrobka Rožmberků.

Nový průzkum byl proveden až v r. 2009. Tehdy náš badatelský tým pomocí průzkumné minisondy nahlédl do hrobky odkryté již v r. 1902, ale musel konstatovat, že do takto malého prostoru se 38 členů rodu (počet doložený historickými zprávami) nevejde. Paradoxně tak tedy došel ke stejnému závěru, jako lidé v r. 1902.

Až v r. 2011, v předvečer 400letého výročí úmrtí Petra Voka z Rožmberka, jsme se do hrobky vrátili a pomyslná opona nejasností a záhad padla. Ukázalo se, že hrobka byla původně mnohem hlubší, než se zdálo, ale v průběhu staletí byla „přepatrována“ a jsou v ní pochováni opravdu všichni příslušníci rodu – tak, jak to tvrdí písemné prameny. Dále se podařilo průzkumnou sondou podrobně nasnímat cínový sarkofág pana Petra Voka a musíme dnes konstatovat, že vedle sarkofágu císaře Rudolfa II. je to nejkrásnější renesanční cínová rakev v České republice. Mimo jiné se podařilo také identifikovat místo odpočinku manželky posledního Rožmberka.

A nakonec došlo i na to zlato. Sice ne v takovém množství, jak si představovali naši předci, ale zato v mnohem romantičtější podobě. Při průzkumu hrobky byl na víku sarkofágu Petra Voka objeven tajemný dámský prsten...

Místa na přednášku je možné rezervovat mailem na adrese dum.stepanka.netolickeho@mesto-trebon.cz, nebo telefonicky na čísle 380 130 004, případně 702 168 620.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

Brány památek dokořán v Třeboni

20. dubna
Třeboň se zapojuje i do letošního ročníku celorepublikové akce k Mezinárodnímu dni památek. Bude zpřístupněna zámecká trasa C (konírna, psí kuchyně a kasematy), ve vodárenské věži Na Kopečku proběhnou komentované prohlídky galerie buddhistického umění a ve věži staré radnice na Masarykově náměstí uvidíte novou výstavu fotografií věnovanou třeboňským věžím.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

... přejít do archivu aktualit