Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Po stopách kněze Petra z Prahy do Orvieta 2017

Ve středu 7. června povede již po sedmé přes Třeboň pěší putování Štafety Corpus Domini z Prahy do italského města Orvieto. Poprvé se stane Třeboň etapovým městem. Při této příležitosti bude od 18:45 v Domě Štěpánka Netolického promítnut dokument z minulých ročníků putování doplněný přednáškou.

Datum konání akce:7.6.2017
Čas konání:18:45 - 20:00
Cena:0 Kč
Místo:Dům Štěpánka Netolického

Trasa putování vede po stopách kněze Petra při jeho cestě do Říma v roce 1263. Kněz Petr z Prahy byl tehdy i politickým vyslancem Přemysla Otakara II.  Při své cestě, když sloužil mši v Bolseně, se stal eucharistický zázrak, na jehož základě vyhlásil papež Urban VI. pro celý katolický svět svátek Božího těla – Corpus Domini. Tento svátek se slaví vždy devět týdnu po velikonocích. Na počest svátku od roku 2000 vychází z Prahy do Orvieta štafeta, končící účastí ve velkolepém historickém průvodu Orvietem.  Původně jednorázová akce má svou svou ideu nejen náboženskou, ale probíhá i v duchu myšlenky evropské vzájemnosti a symbolického propojování všech malých i velkých míst po trase. V roce 2015 se původní forma běhu změnila na pěší putování štafety, ke kterému se po trase připojují desítky místních lidí od dětí po seniory od malé symbolické části trasy po celou etapu. Putující stále nazýváme štafetou, vždyť nesou symbolickou pochodeň poselství od obce k obci. Po své cestě urazí za dva týdny přes 500 km, zbylou částí je přepraví doprovodné vozidlo .

K putování máte možnost se připojit ve středu 7. 6. v Přesece u autobusové  zastávky  v 17:00  a projít vzdálenost 6 km k Domu Štěpánka Netolického na Masarykově náměstí, kde od 18:45 bude promítnut dokument z minulých ročníků putování doplněný krátkou přednáškou. Nebo se ve čtvrtek 8. 6. v 7:00 vydat na cestu o délce 7 km do Spolí, případně až do Mladošovic či dále do Borovan.  Pro účastníky je připraveno tričko a krokoměr, placky s emblémem akce a brožury o akci. Můžete se zúčastnit i kratší části trasy.

Akce se koná pod záštitou a s podporou hejtmanů kraje Jihočeského a Středočeského, ministra kultury ČR, primátorky hl.m. Prahy a kardinála Duky.

Přijďte si prožít procházku v krásném okolí svého města.


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

Brány památek dokořán v Třeboni

20. dubna
Třeboň se zapojuje i do letošního ročníku celorepublikové akce k Mezinárodnímu dni památek. Bude zpřístupněna zámecká trasa C (konírna, psí kuchyně a kasematy), ve vodárenské věži Na Kopečku proběhnou komentované prohlídky galerie buddhistického umění a ve věži staré radnice na Masarykově náměstí uvidíte novou výstavu fotografií věnovanou třeboňským věžím.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

... přejít do archivu aktualit