Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Nejkrásnější zahrady severní Anglie

Městský úřad Třeboň, odbor životního prostředí a Zdravé město Třeboň v rámci Jihočeského festivalu zdraví Vás zvou na přednášku Ing. Pavla Chlouby zahradnického fotografa, zahradnického publicisty, nezávislého novináře, cestovatele, ale hlavně zahradníka

Datum konání akce:19.9.2014
Čas konání:19:00 - 20:30
Cena:0 Kč
Místo:Dům přírody Třeboňska
Organizátor:ing. Václava Fliegelová

Nejkrásnější zahrady severní Anglie
Milí příznivci zahradničení, dovoluji si Vás pozvat na virtuální výlet severní Anglií. Navštívíme spolu místa, která jsou relativně odlehlá a vzdálená. To ovšem neznamená, že nejsou zajímavá – naopak, patří k nejkrásnějším zahradám, které jsem kdy viděl. Neužijeme si sice krásu měst, o to více se budeme moct těšit z krásy a rozmanitosti rostlin.


Promítnu Vám obrázky z půvabné zahrady Scampston, na které se svým tradičním způsobem podepsal geniální holandský zahradní architekt Piet Oudolf. Poblíž města York se nachází zahrada York Gate, která na anglické poměry patří k těm menším. V rámci své velikostní kategorie ji ale někteří kolegové staví mezi nejhezčí a nejpůvabnější zahrady světa. Na hodnocení zahrady z hlediska světovosti si sice netroufám, je ale pravda, že York Gate je absolutně jedinečná.


Možná potěším i některé posluchače a příznivce něžných knížek zvěrolékaře Jamese Heriota. Snad si vzpomenete třeba na knihu To by se zvěrolékaři stát nemělo nebo Zvěrolékař mezi nebem a zemí. Podstatná část děje těchto knih se odehrává v kopcích hrabství Yorkshire. Jenom pro osvěžení si ukážeme pár obrázků z krajiny, kterou Herriot projížděl za zvířecími pacienty. A kdo Jamese Herriota nikdy nečetl – mám pro něj úryvek z jeho další knihy Když se zvěrolékař ožení : „Zídka lemovala okraj kopce, a když jsem se podíval přes ni a do dálky tam, kde se pode mnou tulilo Darrowby v zeleném údolí, hřměl mi v uších vítr. Vtiskl jsem se pod ochranné přístřeší šedivých kamenů a vítr už jenom šeptal a jarní slunce mě hořce hřálo do obličeje. Nejhezčí slunce - nebylo dusné ani palčivé, ale jasné, zářivé a čisté, takové, jaké najdete jenom dole za yorkshirskou zídkou, nad níž zpívá vítr.“
Krajinou yorkshirských zídek se dostaneme až do Harlow Carr. To je zahrada, kterou zpravuje Královská zahradnická společnost. Má nejenom královskou rozlohu, ale také královskou úroveň. Je zde k vidění nádherná kuchyňská zahrada, jedinečný alpinkový skleník a také kouzelné trvalkové záhony vytvořené v kulisách starých vzrostlých stromů.
Nakonec se přesuneme na pomyslné mapě o dobrý kus na západ, abychom navštívili další jedinečnou zahradu, která se nachází v tzv. Jezerní oblasti. Jezerní oblast je typická deštivým počasím. Těžko si v životě vzpomenu na situaci, kdy jsem promokl tak, jako zde. Proti zážitkům z Holehird Garden ale žádný déšť není tak silný, aby tyto zážitky mohl spláchnout. O zahradě Holehird Garden nelze psát krátce, protože všechno je zde jiné, než na jiných zahradách. Nachází se zde národní sbírka čechrav (Astilbe) a hortenzií (Hydrangea). Zvláště hortenzie zde kvetly v plné síle – a také byly v té nejlepší kondici. Nechci přehánět, ale hezčí hortenzie jsem nikdy před tím, ani potom neviděl.


Ukážu vám je na obrázcích, jestli se vám bude chtít přijít a poslouchat o krásách severní Anglie.


Těším se na vás.
Pavel Chlouba, www.zahradniknacestach.blogspot.com


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

Brány památek dokořán v Třeboni

20. dubna
Třeboň se zapojuje i do letošního ročníku celorepublikové akce k Mezinárodnímu dni památek. Bude zpřístupněna zámecká trasa C (konírna, psí kuchyně a kasematy), ve vodárenské věži Na Kopečku proběhnou komentované prohlídky galerie buddhistického umění a ve věži staré radnice na Masarykově náměstí uvidíte novou výstavu fotografií věnovanou třeboňským věžím.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

... přejít do archivu aktualit