Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bedřich Moldan - Jak se srovnávají globální environmentální výzvy se současnou vlnou populizmu?

Přednášku pořádá třeboňská pobočka České křesťanské akademie.

Datum konání akce:6.4.2017
Čas konání:17:00 - 18:30
Cena:0 Kč
Místo:Gymnázium Třeboň
Organizátor:Česká křesťanská akademie

Profesor University Karlovy Bedřich Moldan je naší veřejnosti znám především jako ekolog, publicista a politik. Nebál se nikdy propojovat vědeckou práci s významem jejích výsledků pro veřejný život. Například již v 70. letech minulého století vydal překlad „Meze růstu“, dokumentu Římského klubu, který kriticky hodnotil vliv ekonomického rozvoje na stav životního pro středí, což bylo totalitní politice nepohodlné. Náležel mezi přední kritiky nedostatečné péče o životní prostředí v tehdejším Československu. Sestavil se spolupracovníky velmi kritickou zprávu, z níž se naše veřejnost prostřednictvím zahraničního rozhlasu dovídala pravdu o špatném stavu životního prostředí a o jeho příčinách. Široké veřejnosti se Bedřich Moldan stal známým jako první ministr životního prostředí ČR. Pozoruhodné je, že na jmenování do této funkce se v r. 1989 podílela svým návrhem také ZO ČSOP v Třeboni. Významně se účastnil tvorby našich moderně pojatých zákonů na ochranu přírody a životního prostředí jako poslanec ČNR v letech 1990-92. O uznání významu této problematiky u odborné veřejnosti se zasloužil založením a vedením Centra pro otázky životního prostředí University Karlovy. Kromě vědeckých publikací vydal i větší počet knih vědecko-populárních. Jako zatím poslední vyšla v r. 2015 ve druhém vydání „Podmaněná planeta“. V letech 1991–1997 byl její autor předsedou Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) a nyní je předsedou jeho čestné rady. Za své zásluhy obdržel několik významných ocenění (zlatou medaili UK Praha, čestný doktorát University J.E. Purkyně v Ústí nad Labem, od Nadace Charty 77 „Cenu Josefa Vavrouška“). Na mezinárodní úrovni byl činný přípravou a účastí na Světové konferenci o životním prostředí a rozvoji v Riu de Janeiro roku 1992. Je tedy určitě kvalifikován pro to, aby nás seznámil se situací, jakou může vzmáhající se politický populismus vytvořit pro ochranu a udržení příznivého prostředí pro život na naší planetě, v Evropě i v naší zemi.

Jan Květ


Kalendář akcí
<< duben 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Aktuálně

Květinová výstava Amaryllis a hudba

6.-21. dubna 2024
16. ročník jarní květinové výstavy vás zavede do světa hudby. Od roku 1660, kdy do Třeboně přichází Jan Adolf I. ze Schwarzenbergu, budeme postupovat staletími, nahlédneme i do života Bedřicha Smetany a putování časem zakončíme ve zlaté éře charlestonu. Krásná květinová aranžmá doplní hudební dekorace a textilní výrobky v art-quilt a patchwork designu.

Brány památek dokořán v Třeboni

20. dubna
Třeboň se zapojuje i do letošního ročníku celorepublikové akce k Mezinárodnímu dni památek. Bude zpřístupněna zámecká trasa C (konírna, psí kuchyně a kasematy), ve vodárenské věži Na Kopečku proběhnou komentované prohlídky galerie buddhistického umění a ve věži staré radnice na Masarykově náměstí uvidíte novou výstavu fotografií věnovanou třeboňským věžím.

Vycházka do přírodního parku Homolka-Vojířov

5. května v 9:00
Dům přírody Třeboňska zve na vycházku do oblasti přírodního parku Homolka-Vojířov s místním znalcem Vladimírem Bednářem. Sraz účastníků je v 9 hodin před hotelem Peršlák u Nového Vojířova, odkud se vydají po lesních cestách do přírodní rezervace Fabián. Trasa vycházky měří cca 13 km a účast je zdarma. Bližší informace podá V. Bednář na tel. 721 042 567.

Štěpán Kojan (KEKS) a Bárka - Benefiční koncert pro Vydru

24. dubna v 19.00
Přijďte na benefiční koncert do divadla J. K. Tyla a podpořte Ekocentrum Vydra, které provozuje Záchrannou stanici pro volně žijící živočichy v Třeboni. Příjemný hudební zážitek a podpora dobré věci, to je přece skvělá kombinace. Součástí akce bude také prodejní výstava fotografií přírody třeboňského fotografa Kryštofa Bartušky.

... přejít do archivu aktualit