Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bába z ledu 2D

Datum konání akce:12.2.2018
Čas konání:20:00 - 21:46
Cena:100 - 110 Kč
Místo:Kino Světozor
On-line:Akce již proběhla a nelze se přihlásit

V zatím posledním snímku režiséra Bohdana Slámy sledujeme rodinu, v níž už na první pohled něco nefunguje. Ivan je úspěšný, jeho bratr Petr podstatně méně, oba si ale nárokují čas a služby své ovdovělé matky Hany. A ta se sama omezuje, jen aby jim vyhověla. Bába z ledu je i film o rituálech. Oba synové jsou podle režiséra příznakem toho, že v naší moderní společnosti chybí nějaký rituál přechodu k dospělosti. Založili sice už vlastní rodiny, minimálně ve vztahu k matce se ovšem pořád chovají dětinsky. Myslí si, že mají právo na všechno, neumějí se ničeho vzdát, chybí jim pokora. Jakýmsi očistným rituálem si musí projít také Hana, aby si získala respekt své rodiny i sebe sama. Prostředkem Haniny emancipace se stane koupání v ledové vodě, kterému začne propadat, když se u Vltavy náhodou pozná s partou otužilců v čele se svobodomyslným Broňou. V Bábě z ledu podobně jako ve svých předchozích filmech Sláma občas přitlačí na komediální strunu, zároveň dává prostor i obrazům, na něž nejsme z české kinematografie úplně zvyklí – například nahým, věkem už poznamenaným tělům Hany a Broni při sexuálním aktu. Bohdan Sláma představuje nejvýraznější postavu současného českého sociálněkritického filmu. Dokázal to už tituly Divoké včely (2001), Štěstí (2005), Venkovský učitel (2007) či Čtyři slunce (2012). Ani v Bábě z ledu se nebojí obecnější kritiky, konkrétně odsudku čím dál rozšířenějšího narcisismu ve společnosti, který zde reprezentují oba synové. Právě Hanina revolta proti nim přijde režisérovi, dle jeho vlastních slov, zdravá. Jak Sláma prohlásil v rozhovoru pro Salon Práva: „Onen vzrůstající narcisismus je podle mě pro společnost nebezpečnější než všechna ta možná vnější ohrožení, o kterých se teď tak mluví. Skloňuje se náboženství, rasa a já nevím jaké jinakosti, ale pravda je, že ta největší neštěstí se rodí z našeho vlastního sobectví.“ Zbyněk Vlasák Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017 Oficiální text distributora.

Kalendář akcí
<< březen 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Aktuálně

Velikonoční trh na Masarykově náměstí

30. března od 9 do 17 hodin
Zveme na velikonočně laděný řemeslný trh s kulturním programem. Čeká na vás pletení pomlázek, výroba velikonočních dekorací, koledníci na chůdách, dudácká kapela, velikonoční pohádka pro děti a spousta dalšího. Přijďte přivítat svátky jara na Masarykovo náměstí v Třeboni!

Velikonoční pohádka ze zahrádky

30. března v 15.30
Je jaro a to má paní Příroda své rozmary. Chvilku je zima, chvilku svítí sluníčko, nebo padá sníh. Ovšem jaro už je opravdu cítit ve vzduchu. A s jarem přichází Velikonoce, nejkrásnější svátky jara. A tak není divu, že na zahrádce už jsou všichni celí nedočkaví. A nejvíc malý Péťa Zahrádka, který tam s babičkou všechno chystá. Pohádka pro děti na velikonoční sobotní odpoledne.

... přejít do archivu aktualit